Ha egyszer egy idősotthonba bekerül a vírus, akkor a halál ott aratni fog. Ez nagyon rosszul hangzik, de ott nagyon sok halálra ítéltet lát az ember, akiről tudom, hogy egy-másfél hónapon belül nem lesznek az élők sorában – erről beszélt Zacher Gábor egy interjúban. A toxikológus szerint erről az alapbetegségeik is tehetnek, de a vírus lesz az, ami a mondat végére oda fogja tenni a pontot.

Zacher Gábor a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosaként és budapesti mentőorvosként is harcol a járvány ellen.

A toxikológus nem lepődik meg a főváros helyzetén, Budapesten ugyanis kis helyen vannak összezárva az emberek, sokkal nagyobb az átfertőződésnek a valószínűsége. „Habár most nyüzsgőnek látszik Budapest, mégis volt egy időszak, amikor nemcsak nálunk, hanem a világ több országában is láthatóan csökkent például a légszennyezés aránya. Szerinte a járvány jó jelzés volt a világ politikusai felé is, egy ilyen helyzetre ugyanis fel kell készülni, tartalékokat kell előre felhalmozni” – mondta a WMN portál Elviszlek magammal című műsorában.

Úgy látja, hogy az egészségügy semennyire sem volt felkészülve erre a járványra, mivel annyira hirtelen csapott le. „Arra fel vagyunk készülve, hogy történik egy tömegbaleset, ahol van 15-20 sérült, esetleg néha egy nagyobb katasztrófa, de hogy egy ilyen vírus megjelenjen Európában, hihetetlen volt.”

Ehhez hasonló szituációval nagyon kevés orvos találkozott itthon, illetve világszerte is. Szerinte egy ilyen helyzetben lényegében mindegy, hogy például egy idősotthonban hány orvos van, ha a vírus egyszer oda bejut, akkor ugyanis már nem sok mindent lehet vele kezdeni. Felhozta példának a Pesti úti idősek otthonát is, hogy volt-e orvos, nem volt orvos. „Szerintem ez egy huszonhetedrangú kérdés ebben az egész történetben. Ha egyszer bekerül a vírus, akkor nem lehet ezzel a történettel túl sok pozitív dolgot tenni, hanem igenis sajnos végig fog menni az emberek között” – jelentette ki Zacher Gábor.

A vírus elleni otthonmaradással kapcsolatban azt mondta, már a rendeletek kiadása óta erősebben kellett volna foglalkozni azzal, hogy ezt az emberek pszichésen nehezen fogják viselni, vagy hogy például meg fog nőni a családon belüli erőszak eseteinek száma – írja az index.

Elmondta azt is, nem tart attól, hogy a véleménye miatt „az orrára koppintanak”. „Ha engem valaki megkérdez, hogy mi a véleményem, azt el fogom mondani. Ami remélem, hogy nem bántja majd annak a fülét, aki mondjuk, egy pásztorbottal az ember fejére koppinthat, de hát az elég szégyen lenne itt, a XXI. században egy demokratikus világban.”

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Facebook