Elsőfokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Törvényszék november 25-én, a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében.

25 milliós kártérítés

Bene Krisztiánnak 25 millió forintot kell fizetnie Renner Erikának, amiért megsértette a testi épségéhez, illetve az egészségéhez fűződő jogát, számolt be a döntésről a Telex.

KAPCSOLÓDÓ:

Meg akarja úszni a börtönt a “lugos orvos”

Harmadfokú égési sérülések

A bírónő azzal indokolta a döntését, hogy a szakértő vélemények alapján Renner Erika másod, illetve harmadfokú égéséi sérüléseket szenvedett, emelett pedig a legalapvetőbb fizikai szükségleteinek biztosítása is nehézséget, fájdalmat okozott számára, sérüléseinek ápolása ráadásul a mai napig is nagy fájdalommal járnak.

Bene Krisztián alkalmtlannak tartja a szakértői véleményt

A bíróság ugyan megalapozottnak értékelete a szakértői véleményt, Bene Krisztián szerint azonban alkalmatlan, ugyanis szerinte nem lehet úgy szakértői véleményt készíteni, hogy a felperest nem vizsgálják meg személyesen, írja a Telex.

A bíróság nem rendelt el további bizonyítást

Emellett Bene azzal érvetl, hogy a Erika sérüléseiről 2013-ban és 2015-ben készült fotók nem alkalmasak az aktuális állapot értékelésére. Ezért a szakértői vélemény kiegészítését kérte, azonban a bíróság szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, ezért nem rendelt el további bizonyítást.

Mindennap szembesülnie kell a támadás következményeivel az áldozatnak

A döntéshozatalnál a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a nőnek a mai napig folyamatosan szembesülni kell a támadás következményeivel, illetve azt is, hogy megszűnt a biztonság érzete, illetve a támadás következtében pedig újabb gyermeket nem szülhetett. Súlyos hátránykánt értékelte azt is, hogy Renner Erika nőiessége és szexuális élete súlyosan sérült.

Megszólalt Renner Erika

Az ítélethirdetés után Renner Erika a Telexnek azt mondta, hogy megkönnyebbült, és bár tudja, hogy ennél jóval magasabb összeg is megilletné, de a magyar polgári jogrendszerben erre van lehetőség: “Magyarországon ennyit ér a testem.” – mondta.

Az ügyről

Mint ismert, Bene Krisztián elkábította, majd maró lúggal leöntötte Renner Erika nemi szervét, ezt követően pedig magára hagyta a nőt. Az orvost 2018 nyarán, öt évvel a bűncselekmény elkövetése után a Kúria – a Fővárosi Ítélőtábla korábbi megismételt másodfokú ítéletét súlyosbítva – 11 évre ítélte.

2017-ben indult a kártérítési ügy

Renner Erika kártérítési ügye 2017 decemberében indult el, azonban a bíróság a büntetőügy jogerős ítéletéig felfüggesztette a kártérítési pert. Miután a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatóját jogerősen 11 év fegyházbüntetésre ítélték és örökre eltiltották az orvosi hivatástól, a kártérítési ügy is tovább folytatódhatott.

Kiemelt kép: Illusztráció