Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 900 383 fő, közülük 1 217 258 fő már a második oltását is megkapta.

5077 új fertőzött, elhunyt 291 beteg

5077 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 291 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 708 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1249-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 429 074 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 459 főre emelkedett.10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 249-en vannak lélegeztetőgépen. 

Lépcsőzetes újraindítás

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 29%-a már kapott oltást, szemben az uniós 15%-os átlaggal. Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. 

Folyamatosan oltanak

Az elmúlt napokban soron kívüli oltáson vehettek részt a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók. A háziorvosok által beküldött regisztráltakat Pfizer és Szputnyik vakcinákkal oltják a kórházi oltópontokon.

Minden készen áll

Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Ez a helyzet az érettségizőkkel

Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én.

AstraZeneca mizéria

Az elmúlt néhány hétben folyamatos volt a fennforgás az AstraZeneca vakcinája körül, mint a LikeNews.hu hírportál is megírta  több országból is jelentették, hogy az oltóanyag talán nem biztonságos, vérrögképződéssel hozták összefüggésbe és több haláleset is történt azt követően, hogy a beteg megkapta a vakcinát.

Tömegesen jelentették be, hogy nem oltanak vele

Ezt követően az országok tömegesen jelentették be, hogy felfüggesztik a vele való oltást, hiába szólalt meg a vállalat is az ügyben, a bizalom megingott, annak ellenére is, hogy a hivatalos megerősítések szerint nem volt összefüggé a trombózisos esetek és a vakcina között. Most azonban mégis kiderült: lehet összefüggés a vakcina és a vérrögképződés között.

Rejtélyes halálesetek

Az AstraZeneca körüli botrány akkor robbant ki, amikor több rejtélyes halálesettel is összefüggésbe hozták. Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. 

Vizsgálják a halálának körülményeit

A férfi halálának körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. MINDENT AZ ASTRAZENECÁRÓL ITT!

Nincs bizonyíték arra, hogy kockázatos volna a beadása

Az AstraZeneca időközben közleményében hangsúlyozta: az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna. KAPCSOLÓDÓ!Európai Gyógyszerügynökség: mégis van összefüggés a vérrögképződés és az AstraZeneca között

Több helyütt felfüggesztették, aztán megszólalt az EMA

A vakcina alkalmazását több ország is felfüggesztette, ám ezt követően biztonságosnak  minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tartottak szükségesnek. Ezután az országok sorra jelezték, hogy újra oltanak a vakcinával, ám most megint úgy tűnik, hogy nincs minden rendben.

Mégis van összefüggés?

Az Index cikkéből ugyanis kiderül, hogy mégis csak van összefüggés az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között, ezt Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban jelentette ki. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/ Balázs Attila