1 079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 94 beteg

Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Őket is elkezdik oltani

Folytatódik a héten a regisztrált legidősebbek oltása, és megkezdődik a hatvan év alatti regisztrált krónikus betegek oltása – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Három vakcina

Jelezte, hogy a regisztrált legidősebbek oltása az eddigi kettő helyett három vakcinával folytatódik: a háziorvosok a kedden érkező Pfizer- és a hét második felére várt Moderna-szállítmányból kapnak oltóanyagot, a kórházi oltópontokon a Szputnyik vakcinát használják, mert annak tárolási, hűtési feltételei ott jobban biztosíthatók – írja a koronavírus tájékoztató oldal.

AstraZeneca-szállítmány

Az államtitkár hangsúlyozta, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a szombaton érkezett AstraZeneca-szállítmánynak köszönhetően kezdődhet meg.
„Ez az oltóanyag nagyon könnyen kezelhető, nem igényel speciális körülményeket, ugyanakkor az előírásoknak megfelelően a 60 év alattiaknak tudjuk adni” – mondta, majd hozzátette: ezzel újabb célcsoport oltása is lehetővé válik az oltási rendben.

Miskolcon enyhítenek a maszkviselésen

Mint megírtuk Veres Pál polgármester döntött: február 9-e kedd 0 órától enyhülnek a közterületi maszkviselés szabályai Miskolcon. 

November 11-i rendelkezések

Mint ahogyan arról korábban a LikeNews is hírt adott, november 11-én léptek hatályba azok a rendkívüli intézkedések, melyek a mai napig érvényben vannak. Ilyen volt egyebek között a szigorú kijárási tilalom, mint ismert este 8 és hajnali 5 között mindenkinek otthon kell lennie és ilyen volt a maszkviselésre irányuló közterületi szabályozás is. 

A részletek

Mint ahogyan akkor arról beszámoltunk a rendeletek kihirdetését követően Orbán Viktor elmondta, hogy a maszk a közterületeken is kötelező lesz, azonban ez a rendelkezés csak a 10 ezer főnél nagyobb településekre vonatkozik és a polgármesterek hatásköre dönteni róla, hogy pontosan hol alkalmazzák.

Lesz, ahol továbbra is kötelező, de…

A busz- és villamosmegállókban, a piacokon, a vásártereken, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben (tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon) a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennmarad, a többi közterületen azonban a jövőben már nem előírás többé. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán