A cukorfogyasztás negatívumaival kapcsolatos írásokkal bár tele van az internet, mégis sokan máig nem értik, miért olyan fontos, hogy minimalizáljuk a bevitelét a szervezetünkbe. Azt például tudtad, hogy egy átlagos amerikai felnőtt naponta kb. 22 teáskanálnyi cukrot fogyaszt?

Rengeteg negatívum

Bizony, egy átlagos amerikai ennyi cukrot eszik meg egy nap és a helyzet sajnos nálunk sem túl rózsás. Ezzel pedig folyamatosan csak a szervezetünket terheljük, az egészségkárosító hatásról pedig már nem is beszélve. Tudományos kutatások ugyanis egyértelműen alátámasztották, hogy a cukor általi túlterhelés rengeteg negatív dolgot képes művelni a testeddel, éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés: a cukor vajon tényleg méreg? A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Függőséget okoz

Ezen most nyilván nem lepődtél meg, mert tudni lehet már egy ideje, hogy a cukor bizony függőséget okozhat, az azonban már annál meglepőbb, hogy egyes kutatások egyenesen a drogfogyasztással veszik egy kalap alá a cukor fogyasztását. A cukor ugyanis olyan vegyi anyagokat szabadít fel a testben, amik beindítják az agyunk örömért felelős központját és hát tulajdonképpen a drogok pontosan ugyanezt teszik.

A szervezet megszokja hamar

A szervezet ugyanis egy idő után megszokja a bevitt cukor mennyiségét, így időről időre egyre többet és többet akar, annak érdekében, hogy te jól érezd magad. Egyes kísérletek pedig azt is alátámasztották, hogy a cukorról való leszokás épp olyan keserves, mint a különböző drogok esetén. Megfigyeltek remegést, hidegrátást, szédülést, fejfájást és szorongást is. Ez azért elég ijesztő nem?

Elzsírosodhatnak a szerveid

Nos, a helyzet az, hogy a fruktóz sajnos zsírosítja a májad és folyamatosan arra sarkallja, hogy minél több zsírt raktározzon el magában. Vagyis ez röviden annyit tesz, hogy a magas fruktóz tartalmú étrend hatására zsírgömbök alakulhatnak ki a máj körül. Ez effektíve egy olyan májbetegség, ami hihetetlenül sok embert érint, azonban az alacsony cukortartalmú étrenddel a betegség kockázatának kialakulása hatékonyan visszaszorítható. Éppen ezért a májad egészségének érdében kerüld el a cukros üdítőket és bánj csínján a gyümölcs fogyasztással is, lehetőleg a reggeli, délelőtti órákban fogyaszd őket.

Növekszik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata

Ez sajnos tudományos tény. A szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegségek szoros összefüggésben állnak egymással, ugyanis a magas inzulinszint miatt a vérerek körül az izomsejtek jóval gyorsabban nőnek, így pedig a vérnyomás is folyamatosan növekszik az artériákban, ami végső soron akár szívrohamot is okozhat. A cukorfogyasztás és a magas vérnyomás közti kapcsolat miatt pedig egyértelműen kimondható, hogy a cukor az első számú bűnöse a szívbetegségek kialakulásának.

Folyamatos éhségérzeted lehet

Te is szüntelenül csak arra gondolsz, hogy mikor ehetsz már végre újra? Az a helyet, hogy ezt a fajta sóvárgást a cukorban gazdag étrend eredményezi. A különböző kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a rendszeres cukorfogyasztás blokkolja az agy teltség érzetért felelős jeleit, ezt pedig kvázi azt jelenti, hogy ha sok cukrot fogyasztasz, akkor akár egész nap falási rohamok törhetnek rád, gyakorlatilag bármikor. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudj fontos, hogy csökkentsd a napi cukor mennyiségedet. Meglátod, ha így teszel sokkal, kevesebb étellel is bőven jól fogsz lakni és nem akarod majd éjszaka feltépni a hűtőt.

Nulla energia

Biztos te is jártál már úgy, hogy ettél egy szelet csokoládét és szinte azonnal felpörögtél. Nos, a helyzet az, hogy ez csupán átmeneti állapot, ugyanis a cukor hatására néhány percre felpörögsz, azonban utána megint úgy fogod érezni magad, mint aki napok óta nem aludt, vagy fejbe verték alaposan egy hólapáttal. Ha azt tapasztalod, hogy az energiád a napi teendők ellátásra sem elég, ha éjjelente ébren forgolódsz, akkor kezdj el gyanakodni, mert nagy valószínűséggel a cukor lesz a mindezekért a felelős. Ilyenkor igyekezz tudatosan visszaszorítani a fogyasztását, hosszútávon ugyanis az egész életed megváltozhat, arról nem beszélve, hogy tényleg megszűnik a már fentebb említett sóvárgás.

Hangulatingadozások

Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy összefüggésben áll-e a cukorfogyasztás a depresszióval és nagyon meglepő eredményre jutottak: az egyik kísérlet csaknem hat évig tartott, mintegy 900 ember bevonásával, aminek során megállapították, hogy közel 40 százalékkal nő a depresszió kialakulásának esélye, azon személyek körében, akik cukros édességeket fogyasztanak napi szinten. Azért ez elég kemény nem igaz? A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels