696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 344 352 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent. 

Ennyien vannak kórházban és lélegeztetőgépen

5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal.

Az eddigi vakcinákat felhasználták

Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó.  Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, amelyek összesen közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé. A most érkező oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.  Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. 

Ukrajnában ismét vörös zónára került Magyarország

Ukrajnában lassult valamelyest hétfőre a koronavírus-járvány terjedése, előző nap kevesebb mint ötezer új beteget jegyeztek fel, és az elmúlt napokhoz képest kevesebben kerültek kórházba. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.

Ismét vörös zóna

A vörös, azaz a koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak minősített országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, vagy 24 órán belül át kell esniük egy PCR-teszten, illetve kész vizsgálati eredményekkel kell érkezniük Ukrajna területére, amelyet nem később, mint 48 órával a határátkelő átlépése előtt végeztek el – emlékeztetett hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták. A pápa elmondta, hogy előjegyeztette magát az oltásra. Úgy vélte, erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beolttassa magát.

Az egészségeddel játszol, ha megtagadod

Az egyházfő hangsúlyozta: nem éri meg az oltás megtagadása, mivel “az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is”. A 84 éves pápa bejelentette, hogy Vatikán Államban jövő héten kezdődik az oltás.

EZ IS ÉRDEKELHET!

“Ennek a vírusnak a fele se tréfa!” – 50 nap intenzív kezelés és lélegeztetőgép után túlélte a koronavírust Érd parlamenti képviselője

Többször tesztelték már

A pápát a járvány olaszországi terjedése kezdete óta többször is tesztelték. Ferenc pápa március és június között nem találkozott a hívőkkel. A Vatikán jelenleg is interneten keresztül közvetíti az egyházfő beszédeit és miséit. Ferenc pápa a Canale5 olasz kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjút, amelyet vasárnap este sugároznak. Ebben többek között más vatikáni témákról és az amerikai belpolitikai eseményekről is beszél.

Erzsébet királynőék is megkapták a vakcinát

A brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást – közölte szombaton a Buckingham-palota.

Windsorban kapták meg a vakcinát

A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát. II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI