Szükséges és indokolt lépéseket jelentett be a koronavírus-járvány miatt Orbán Viktor miniszterelnök – írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán, hozzátéve: azonban az intézkedések „szükségesek és indokoltak lettek volna korábban is, hiszen a járvány kontrollja hetekkel ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből”.

Politikai támadások nehezítik a védekezést

 A főváros végrehajtja a döntéseket, hétfőn ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs – közölte.

A főpolgármester szerint „nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ostoba kormányzati politikai támadások nehezítik a védekezést. Szép példája ennek, hogy a kormány ma olyan szűrési programot jelentett be, amelyért egy nappal ezelőtt még „lehülyézték” a Fővárosi Önkormányzatot – írta.

KAPCSOLÓDÓ!

Itt vannak a szigorítások: bezárják az üzleteket, színházakat, kollégiumokat, jön a még keményebb kijárási tilalom

Tovább bővítenek

Karácsony Gergely közölte: ezzel együtt is örül, hogy a kormány végrehajtja a főváros és a kerületek programját, és teszteli a tanárokat, az iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozóit.

Már megérte, hogy a főváros ebben kezdeményező szerepet játszott. Mi továbbra is bővíteni fogjuk a szűrési kapacitásainkat, mert a kormányét elégtelennek tartjuk. Az ezzel kapcsolatos részletes terveinket átdolgozzuk – írta a főpolgármester a bejegyzésében.

A maszkviselés nem elég

 Orbán Viktor hétfőn, a Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy a maszkviselés önmagában már nem lassítja a koronavírus terjedését eléggé, ezért korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Az operatív törzs a helyzetet áttekintette, és javaslatokat is tett – mondta.

A szomszédhoz hasonló intézkedések

A miniszterelnök közölte: amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetnek be – írja az MTI.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – MTI Mohai Balázs