A csapatsportok támogatásával csökkenthetik a különadót a bankok, vagyis újabb milliárdok mehetnek a focistákhoz és más sportágakhoz. Több településen a polgármesterek már bepöccentek a túlfizetett, eredménytelen sportolókon és nem hajlandók nekik közpénzt adni.

A bankok a látványsportok támogatásával csökkenthetik a járványhelyzet miatt rájuk kiszabott különadót, így a hitelintézetek akár meg is felezhetik a járványadó-fizetési kötelezettségüket – írja a hvg.hu.

A kormány összesen 55 milliárd forint bevételt vár a bankok járványadójából. A hitelintézeteknek június 10-ig kell megállapítaniuk, mennyit kell fizetniük, majd a kötelezettségüket három egyenlő részletben kell teljesíteniük ebben az évben.

A bankok a befizetett összeget a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból vissza fogják kapni – legalábbis ezt az ígéretet tette a Pénzügyminisztérium „A bankok és a kereskedelmi nagyvállalatok 91 milliárd forinttal segítik a járvány elleni védekezést” című közleményében. A járványadó miatti kompenzáció egyelőre tényleg csak ígéret, jogszabály egyelőre nincsen róla.

3,3 millió a focisták átlagfizetése

Az mfor.hu cikke szerint a 2019-es pénzügyi évben jó eséllyel a magyar NBI bekerült az európai ligák top 20-as mezőnyébe, mert a bruttó átlagos focistafizetés összege 3,3 millió forint/hó.

Az elmúlt időszakban több polgármester is költséghatékonysági okokból leállította vagy csökkentette néhány sportág önkormányzati finanszírozását.

Az érdi polgármester, Csőzik Zoltán volt az első, aki jelentős forrásokat vont el az egyik helyi sportágtól. Szerinte ezt az összeget másra kell költeni, nem a helyi kézisek milliónál is nagyobb havi fizetésére.

A győri polgármester nem köntörfalazott, így fogalmazott: „Ezt a lelketlen, szívtelen, munkának nem nevezhető teljesítményt nem vagyok hajlandó pénzzel honorálni.  Ha ezt munkának nevezném, amit a győri ETO színeiben futballozó emberek manapság produkálnak a pályán, az sértő lenne azokra a győri dolgozó emberekre, akik munkával keresik meg nap mint nap a kenyerüket.”

Már több mint 658 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet a nyereséges cégek a taorendszeren keresztül a látványsportok támogatására áldoztak ahelyett, hogy befizették volna az államkasszába. Nyolc év alatt Orbán Viktor falujába, Felcsútra majdnem 25 milliárd forint támogatás ment így – számolt be erről a 24.hu.

Kiemelt kép: illusztráció