Még napokkal azelőtt, hogy a kínai koronavírus rohamos terjedése miatt kiterjesztették Olaszország teljes területére a karantént, Silvio Berlusconi elmenekült az országból.

A 83 éves politikus már pénteken elhagyta Milánó melletti otthonát, sőt, egész Olaszországot, és lánya franciaországi kastélyába költözött, Nizza mellé.

Berlusconi távozását akkor vették észre, amikor nem jelent meg a jobboldal közös sajtótájékoztatóján, így a Forza Italiát nem ő, hanem Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök képviselte. Végül mind a római Il Messagiero, mind a Berlusconihoz közel álló Libero megerősítette: a volt kormányfő Valbonne-ban, Nizzától 35 km-re tartózkodik, ahol lánya, Marina Berlusconi kastélya található. Itt lesz addig, amíg el nem ül a járvány. Vele van 30 éves új barátnője, Marta Fascina is.

A volt miniszterelnök állítólag annyira tart a megfertőződéstől, hogy elrendelte: a Forza Italia valamennyi munkatársát, akivel az utóbbi hetekben kapcsolatba kerülhetett, vizsgálják azonnal ki. Olaszországban több politikusról is tudni, hogy elkapta a vírust, mások pedig önkéntes karanténba költöztek. 

Az idősek nagy veszélyben vannak

A koronavírus főleg az idősebb korosztályra veszélyes. Az áldozatok nagy része 70 év feletti idős ember, akiknek már valamilyen krónikus vagy alapbetegsége volt. Olaszországban két nap alatt csaknem 200-an haltak meg koronavírus fertőzés miatt.

Kiemelt kép: Silvio Berlusconi – Forrás: The Sun