Közétkeztetési tanácsnoka lehet Dunakeszinek. Legalábbis ez szerepel abban az előterjesztésben, amelyről február 27-én dönthetnek a képviselők. Egyik feladata lesz, hogy a szülők számára is kóstolást szervez a köznevelési intézményekben. Néhány évvel ezelőtt a menzán kiadott kukacos mákos tészta borzolta a kedélyeket az észak-pesti agglomeráció városában.

Javítani akarja a közétkeztetés minőségét Dunakeszi, ezért közétkeztetési tanácsnokot terveznek kinevezni, akinek számos feladata lesz. Például folyamatosan ellenőrzi majd az óvodákban, iskolákban készülő ételek alapanyagait, kóstolásokat szervez, figyelemmel kíséri, hogy más településeken miképpen oldják meg a közétkeztetést. Az utóbbinál főleg a költségek és a minőség kérdésében próbál hasznos ötleteket kapni – írja a Dunakeszipost.hu.

Nála lehet majd panaszt, észrevételt tenni, ha, netán silánynak gondolja valaki a gyermekének felszolgált ételt. Mindez logikus lépés, hiszen a közétkeztetéssel kapcsolatban mindenkinek van története.

A kukacos mákos tészta esete

Dunakeszin 3 éve állítólag kukacot találtak az iskolai menzán a mákos tésztában. Egy diák levideózta az ételben tekergő kukacot és feltette a Facebookra. Óriási perpatvar lett a városban.

Belső viázsgálatot rendelt el a menzákat üzemeltető cég. Szerintük kizárt, hogy a főzési folyamat során került volna még 2017 októberének elején a Radnóti gimnáziumban feltálalt menzai mákos tésztába kukac, hiszen a hőkezeléstől elpusztult volna.

Az ügyvezető szerint a kukac a desszertként adott, megmosott szilvából kerülhetett a tésztára. Úgy fogalmazott: „Az ízletes szilvában esély van a kukac jelenlétére.”

A DK megyei politikusa is rácsatlakozott az ügyre, nyílt levélben sürgette, hogy az önkormányzat keressen egy “jobb minőséget és átláthatóbb gazdálkodást nyújtó, egészséges és modern közétkeztetéssel foglalkozó céget”.

A Facebookon akkor sokan kritizálták a menza minőségét, ezen kiakadtak a konyhás nénik, akik fel akartak mondani. Végül ők is kiírták magukból a sérelmeket azzal, hogy így fogalmaztak:

„Szívünk szerint csak annyit kérnénk, hogy jöjjenek el hozzánk, dolgozzanak velünk egy hetet, és ha már tudják, mennyi munka van egy város étkeztetésében, és ezért mennyi megbecsülést kapunk, akkor tudnak majd felelősséggel nyilatkozni minderről. Akkor már tudnák, hogy milyen érzés az, ha valaki minden nap 200%-on próbál teljesíteni és mégis csak negatív kritikát kap. Hosszú távon ebbe nem csak mentálisan, de fizikailag is belefárad az ember, és akkor eljut arra a pontra, hogy feladja… és fel is adtuk volna, de itt tartott minket egyetlen dolog: a nagy kommentháborúk közepette mi még mindig valóban azt valljuk, hogy a gyerekek az elsők.”

A hároméves történet vége happy and lett. Dunakeszin megnyugodtak a kedélyek és azóta is azon a menzán főznek, mint akkor. A hírhedt sztorira emlékezve és az ilyen esetek megelőzése miatt most hivatalos ételminőség ellenőrt, közétkeztetési tanácsnokot nevezhetnek ki a városban.

Kiemelt kép: illusztráció