A koronavírus-járvány tetőzését június-júliusra várja a kormány – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány több matematikust kért fel a járvány terjedésének a modellezésére, hogy előre tudjanak készülni a megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel.

Sok bizonytalansági tényezővel kell számolni, ezért betonbiztos előrejelzés nincs, azonban a matematikusok úgy prognosztizálják, hogy júniusban tetőzhet az országban a járvány – monta a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: ez nem egy számonkérhető időpont, hanem a tudomány mai állása alapján jutottak erre a következtetésre.

Egyre távolabb a vége

Ahogy a döntéshozók egyre több és részletesebb információkhoz jutnak, gyakrabban mondják el, hogy nem pár hét otthonlétre, hanem hónapokra kell berendezkednünk.

Gulyás Gergely szavaiból az a kép rajzolódik ki, hogy az idei tanévet otthon fogják elvégezni a diákok, és jobb esetben is csak szeptemberben mehetnek legkorábban iskolába, óvodába a gyerekek.

Ahogy azt korábban megírtuk itt a LikeNews.hu országos hírportálon az erdélyi származású, Bostonban hálózatkutatóként dolgozó Barabási Albert László nemrég egy elgondolkodtató, sőt félelmetes bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán. Kiszámolták, hogy még két hónap van a járvány tetőzéséig, a lakosság fele alkapja, azért kell védekezni, hogy lelassítsuk, mert akkor jut csak orvosi ellátás azoknak, akik majd nagyon betegek lesznek.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter – Forrás: MTI