Nemrégiben közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara, ugyanis véleményük szerint egyre súlyosabb a járványhelyzet itthon, éppen ezért azonnali cselekvésre van szükség. A MOK úgy véli emberéletek múlnak most a személyes felelősségen, úgy gondolják a plázák és bevásárlóközpontok azonnali bezárása indokolt.

Minden eddiginél erősebben támad

“A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már COVID-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére.” – áll a MOK által kiadott közleményben.

A járvány csak így lehet legyőzni

Mint írják a járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rendkívül súlyos a helyzet

A helyzet rendkívül súlyos, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkitől azt kéri, hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról. 

Kérjük a lakosságot, hogy 

  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

Találkozások csökkentése

A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség.

Rengeteg lemondás


“Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát.” – írják.

Kérjük a döntéshozókat, hogy

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Az elmúlt 24 óra adatai

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta az elmúlt 24 órában 9046 új fertőzöttet találtak itthon és meghalt 189 beteg.

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 373 666 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 188 525 főre emelkedett.  Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16%-ot szemben a 9%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Vasárnap este újabb Szputnyik vakcina szállítmány érkezett, ezzel a szükséges hatósági vizsgálatok után kezdődhet meg az oltás.

Egy hétig még biztosan maradnak a korlátozások

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a jelenleg is érvényben lévő korlátozások egy hétig még biztosan maradnak. „További szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk” – mondta Orbán Viktor. Az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. 

A kórházak és a kapacitás

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesznek kapacitási gondjai a kórházaknak, jelenleg 1618 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre. Ennek ellenére a kórházak kórházak elképesztő terhelésnek vannak kitéve, különösen az ún. sárga és vörös zóna, amelybe most a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája engedett bepillantást egy képriporton keresztül. OLVASD EL! Kutatók rájöttek: ezt a betegséget is generálhatja a koronavírus

Merkely Béla is beszélt a heroikus küzdelemről

A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta az orvosprofesszor. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels