Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 589 601 fő a beoltottak száma, ebből 479 389 fő már a második oltását is megkapta. 

9046 új fertőzött

9046 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 580 642 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.   A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elhunyt 189 beteg

Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 451 főre emelkedett.

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 373 666 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 188 525 főre emelkedett.  Az elmúlt hétvégén több mint ezren kerültek kórházba, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16%-ot szemben a 9%-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. Vasárnap este újabb Szputnyik vakcina szállítmány érkezett, ezzel a szükséges hatósági vizsgálatok után kezdődhet meg az oltás.

Egy hétig még biztosan maradnak a korlátozások

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy a jelenleg is érvényben lévő korlátozások egy hétig még biztosan maradnak. „További szigorításokat már nem biztos, hogy elviselnének az emberek. Most jó esély van arra, hogy az iskolákat újranyissuk” – mondta Orbán Viktor. Az egész húsvét külön járványügyi intézkedést igényel, erről jövő héten tájékoztatnak. 

A kórházak és a kapacitás

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem lesznek kapacitási gondjai a kórházaknak, jelenleg 1618 szabad lélegeztetőgépes ágy áll rendelkezésre. Ennek ellenére a kórházak kórházak elképesztő terhelésnek vannak kitéve, különösen az ún. sárga és vörös zóna, amelybe most a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája engedett bepillantást egy képriporton keresztül. OLVASD EL! Kutatók rájöttek: ezt a betegséget is generálhatja a koronavírus

Merkely Béla is beszélt a heroikus küzdelemről

A Covid-19 pandémiát követően nem lesz már olyan az életünk, mint előtte, hiszen felértékelődött az egészségünk, a család és a társadalmi kapcsolatok iránti vágyunk. A tragédiák emléke megmarad, ugyanakkor emlékezni fogunk az egészségügyi dolgozók helytállására, a heroikus küzdelmükre is, valamint arra az összefogásra, amivel ezt a világjárványt legyőztük” – mondta az orvosprofesszor. 

A mentőszolgálat munkatársai is borzasztó leterheltek

Kendőzetlen őszinteséggel vallott egy vidéki mentős arról, hogy jelen pillanatban alig győzik a rengeteg riasztást, az extrém, embert próbáló körülmények miatt pedig nem ritka, hogy napi 23 órát is dolgozniuk kell, erről a BudapestKörnyéke.hu agglomerációs hírportál számolt be.

Rekordszámú riasztások

Az RTL Híradójának egy vidéki mentődolgozó árulta el, egyre gyakoribb, hogy a fővárosban kell szolgálatot teljesíteniük, ott ugyanis ugrásszerűen megnőtt a riasztások száma. Kedden például rekordról számoltak be, akkor a mentőszolgálat hivatalos Facebook-oldalán közzétett információk szerint 4360 alkalommal kellett beteghez menniük.   A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter