A koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja, ám minél jobban megismerjük a vírust, annál több minden derül ki róla. Ilyen új felfedezés példásul az, hogy eddig egészséges embereknél cukorbetegséget is generálhat, illetve már meglévő diabetes-t ronthat. Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, szerinte mennyire reális a veszély, érdemes-e a fertőzés után ellenőriztetni a vércukor értékeket?

Elhúzódó egészségügyi probléma

A COVID-19 fertőzés sok súlyos, néha elhúzódó egészségügyi problémát okozhat, például tüdőkárosodást, vesekárosodást, szívproblémákat. Az utóbbi időben a tudósok arra is rájöttek, hogy a fertőzés -akár hirtelen fellépő- cukorbetegséget is okozhat (1-es és 2-es típusút is), és sajnos egyre több ilyen esetre derül fény mostanában. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

COVID-19 és diabetes

A Schleswig-Holstein Egyetem kutatói úgy vélik, hogy megalapozott magyarázatuk van arra, hogy a COVID-19 fertőzés hogyan vezethet hirtelen cukorbetegséghez.

Ezt gondolják a szakemberek

A hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei jelentős számú úgynevezett ACE2-receptort tartalmaznak (akárcsak a tüdő). Ráadásul ez a receptor egyéb fontos, a glükóz metabolizmusában részt vevő szövetekben, szervekben is megtalálható (pl.máj, zsírszövet). Más szakemberek úgy gondolják, hogy ezek a receptorok a koronavírus tüskefehérjéihez kötődnek. EZ IS ÉRDEKELHET: Tombol a járvány: 227 emberéletet követelt a koronavírus itthon, rengeteg az új fertőzött is

Károsíthatja a hasnyálmirigy sejtjeit

A szerzők elmélete szerint egy koronavírus-fertőzés az ACE2 receptorokon keresztül így károsíthatja a hasnyálmirigy béta sejtjeit is. Cukorbetegséget provokálhat az is, hogy a koronavírus gyulladást okoz, ami pedig inzulinrezisztenciát eredményezhet, ami a diabetes alapja.  Ráadásul évek óta ismert az is, hogy a vírusfertőzések 1-es típusú cukorbetegséget is kiválthatnak (bár ezidáig ez igen ritka volt).

Erre még nem tudják a választ a kutatók

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a cukorbetegség akut megnyilvánulása ezeknél a betegeknél klasszikus 1-es 2-és, vagy esetleg új cukorbetegség forma, ahogy azt sem, hogy a fertőzés után megszűnik-e bizonyos idő múlva, állandósul, esetleg a COVID-19 alapból megnöveli-e a jövőbeni cukorbetegség kockázatát.

A gyulladás

Cukorbetegséghez vezethet az is, hogy a koronavírus gyulladást okoz, ami pedig inzulinrezisztenciát eredményezhet, ami a diabetes alapja. NE HAGYD KI! Versenyfutás a járvánnyal: Fotók a vörös covid zónából – A Semmelweis Egyetem most megmutatta: ilyen az egészségügyi dolgozók mindennapos, emberfeletti harca

CoviDiab

A koronavírus miatti cukorbetegség eseteit egy globális nyilvántartásban, az ún. CoviDiab-ban vezetik. Ez egy nemzetközi adatbázis, melyben a kutatók megosztják egymás közt az információkat, adatokat, hogy minél jobban megismerhessék a COVID-19 és a cukorbetegség közti kapcsolatot.

Mit tegyünk?

Felvetődhet a kérdés, hogy mit tegyenek azok, akik COVID-fertőzötté váltak? Ez egy új vírus, új terület, és csak most kezdjük jobban megismerni a természetét, hatásait.

Aggasztó

Valóban aggasztó, hogy egyre több olyan eset lát napvilágot, amikor a fertőzés következtében cukorbeteg lett a fertőzésen átesett. Azt tanácsolom, hogy azok, akik hajlamosak a diabetes-re (családban előforduló cukorbetegség, magas BMI, terhességi cukorbetegség), azoknak érdemes lehet OGTT-vel ellenőriztetni az értékeiket a felépülésük után- mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa. FONTOS! Kritikus állapotok: minden korábbinál több súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápolnak kórházban, az intenzív osztályok beteltek

Erre érdemes figyelni

Emellett mindenkinek érdemes figyelnie az alábbi tünetekre, és ha ezeket tapasztalja, szakemberhez fordulni (akkor is, ha nem tartozik a veszélyeztetett csoportba diabetes szempontjából):

Tünetek:

  • Testsúlyváltozás 
  • Fokozott szomjúságérzés
  • Gyakori vizelési inger
  • Bőrszárazság
  • Nehezen gyógyuló sebek
  • Fokozott fáradtság
  • Zsibbadó végtagok
  • Gyakori fertőzések

Életmódváltás

Amennyiben cukorbetegséget diagnosztizálnak, úgy az értékek és a diabetes típusa alapján életmódváltásra (meghatározott diéta, testmozgás), valamint szükség esetén gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelésre van szükség. A vércukor értékek normalizálásával elkerülhetőek az olyan szövődmények, mint pl.a lábszárfekély, szív-és érrendszeri problémák, veseműködési zavarok. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Cukorbetegközpont www.cukorbetegkozpont.hu

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik