Falus Ferenc, a volt országos tiszti főorvos egy interjújában azt mondta: ha lazítunk, akkor lesz harmadik hullám. Hangsúlyozta: kulcsfontosságú, hogy továbbra is mindenki viseljen maszkot és szigorúan tartsa a távolságot a másiktól.

A maszk még jó ideig marad

Falus szerint a maszkot még jó ideig hordanunk kell, hiszen rengeteg embert kellene beoltani ahhoz, hogy a környezetből eltűnjön a vírus.

A védettség kérdése

„Még azt sem tudjuk biztosan, meddig tart a védettség azoknál, akik átestek a betegségen vagy megkapták a védőoltást” – fogalmazott a Blikknek a volt tiszti főorvos.

Ezért kapunk vakcinát

Hozzátette: az előzetes adatok alapján, abban bíznak a szakemberek, hogy 100 beoltott emberből 95-nél alakul ki védettség, ha megkapja a vakcinát. A védőoltást azonban most elsősorban azért kapjuk meg, hogy ne kerüljünk kórházba, ne haljunk bele a koronavírusba, nem azért, hogy ne kelljen a maszkot hordani.

Nyájimmunitás

– A közösségi szintű védelemhez a lakosság 60 százalékát kellene beoltani, vagy minél több embernek át kell esni a betegségen. Van az úgynevezett populációszintű védettség, amikor a teljes lakosság védett. Ha ezt elérjük, akkor beszélhetünk arról, hogy megszűnt a járvány, mondta a lapnak.

Közben kiderült, mennyi idő után ad védettséget a Pfizer vakcinája

A Pfizer vakcinája a második oltástól számítva, egy hét után fejti ki hatását, tehát összességében egy hónap után nyújt védettséget a koronavírus ellen – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Szabályok betartása

Galgóczi Ágnes elmondta, ez azt jelenti, hogy az első oltás után sem lehet a higiéniai szabályokon „lazítani”, továbbra is be kell tartani azokat.

Kivételek

Elmondta azt is, a Pfizer már elérhető vakcinája krónikus betegek számára is adható, ugyanakkor van néhány kivétel. Ezek közé tartozik az akut lázas betegség, a várandósság és az allergia a vakcina valamelyik összetevőjére. „Egyébként 16 év felett ez a védőoltás mindenkinek ajánlott” – hangsúlyozta Galgóczi Ágnes.

Akik már átestek a betegségen

Azoknak, akik már átestek a betegségen, azt javasolják, hogy a gyógyulástól számítva, három hónapon túl oltassák be magukat, de a vakcina egyébként bármikor beadható a gyógyultaknak – közölte.

Napi járványügyi adatok

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 856 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 328 851 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 93 beteg

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 174 070 fő, az aktív fertőzöttek száma 144 804 főre csökkent. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A LikeNews koronavírus híreit itt találod.

80 ezer adag vakcina

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Újabb vakcinák várhatók

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Tesztelés

A hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. A tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudhatták, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

Szlávik az oltásról:

A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa azt is elmondta, hogy a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség.

Szlávik János a HírTV-nek hangsúlyozta, hogy a vakcina beadása nem kötelező. Aki viszont kéri, az 21 nappal az első oltás után kapja meg a másodikat, ami után egy héttel kialakul a védettség.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Kiemelt kép: Illusztráció