Egy friss tanulmány alapján kilenc órán át aktív marad az emberi bőrön a SARS-CoV-2, azaz az új koronavírus – írja az MTI. Az influenza A vírus ezzel szemben nagyjából 1,8 órán át marad életképes a bőrfelületen.

Kockázatok

Hirosze Rjohei, a Kiotó Prefektúrai Orvostudományi Egyetem munkatársa és kollégái szerint a SARS-CoV-2 életképessége az emberi bőrön fokozhatja érintkezéssel terjedő fertőzés kockázatát az influenza A vírushoz képest, írja a 24.hu.

EZEK PÖRÖGNEK MOST:

Így jöttek rá a szakértők

A szakértők a halálozás után körülbelül egy nappal gyűjtött bőrmintákon végeztek teszteket.

Növeli a fertőzésveszélyt

A koronavírust és az influenzavírust is 15 másodpercen belül inaktiválja az etanol vegyület, amelyet kézfertőtlenítő szerekben alkalmaznak. A SARS-CoV-2 hosszabb életképessége az emberi bőrön növeli a fertőzésveszélyt, a kézmosás azonban csökkenti.

Közel a 40 millióhoz az áldazatok száma

A tavaly év végén Kínából indult járvány eddig igazoltan több mint 39,9 millió embert fertőzött meg a világon, a halálos áldozatok hivatalos száma 1 113 352 az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatgyűjtő oldala szerint.

Ez a helyzet most itthon

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1173-ra emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283.

A WHO elemézse

Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 40%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 1896 koronavírusosbeteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen. Ezt követően tartotta meg szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília elmondta, hogy Magyarország a WHO elemzése alapján az európai középmezőnyben van a fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve.

EZT OLVASTAD MÁR?

Döbbenetes tragédia: harmadik pozitív tesztje után a tüdőkórházban lett öngyilkos a koronavírusos férfi | LikeNews

Állítólag szeptemberben már egyszer igazolták, hogy koronavírus-fertőzött, azóta még két tesztet végeztek el rajta, és a harmadik is kimutatta a vírust a szervezetében, írja a Főtér. Az öngyilkosság körülményeiről egyelőre keveset közöltek a hatóságok, de a rendőrség vizsgálatot indított. Nagyszebenben legutóbb májusban történt hasonló eset, akkor egy férfi a járványkórház mosdójában akasztotta fel magát.

Új tesztelési módszer

Közölte: új diagnosztikai lehetőséget jelentenek az antigéntesztek, amelyek a PCR-tesztekhez hasonlóan az aktuális fertőzöttséget mutatják ki. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével – fűzte hozzá.

Kiemelt kép: Illusztráció