Mint ahogyan azt itt a LikeNews hírportálon is megírtuk a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását.

Tilos árulni és használni

A közleményben emlékeztettek arra, hogy petárdát máskor sem lehet árusítani, de – mint írták – ezúttal az év végi időszakban amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni és felhasználni.

150 ezer forintos bírság

Figyelmeztettek, hogy akár 150 ezer forinttal büntethető szabálysértést követ el az, aki a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek forgalmazására, birtoklására, felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi.

Halálos sérülést is okozhatnak

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak, ezért a mentők szempontjából nincs biztonságos eszköz.

A Magyar Közlönyben időközben megjelent a rendelet

Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormány elrendelte, hogy: A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló kormányrendelet előírásait 2021. január 2-ig néhány eltéréssel lehet alkalmazni. Ezek közül az első, hogy nem adható ki a kormányrendelet 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély.

Mit jelent ez?

Az érintett kormányrendelet tehát szabályozza a pirotechnikai eszközök felhasználását, a 98. paragrafusa első bekezdése pedig arról szól, hogy a pirotechnikai termékek december 28-31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető. Azaz gyakorlatilag a tűzijátékárusok bódéinak év végi kitelepülésére lehet ilyen engedélyt szerezni. Nos, ezt idén megtiltják, sőt, aki korábban engedélyt kapott erre, az sem jogosult tűzijáték forgalmazására.

Az új rendelkezés többi pontja:

Az új rendelet következő része arról szól, hogy eddig lehetett december 28. és január 2. között 1. és 2. osztályba sorolt pirotechnikai termékeket használni, azonban idén ezt sem lehet. Az első osztályba olyan apróságok is beletartoznak, mint a robbanó borsó, illetve a kis hanghatást keltő termékek, amiket kisgyerekek szoktak a földre dobálni, de fontos, hogy most ilyet sem lehet majd használni. Sőt, nem használhatóak a nagyobb, 3. osztályba sorolt tűzijáték termékek sem.

Az operatív törzsön is elmondták

Egyébként az operatív törzs mai tájékoztatóján is volt erről szó: ott elhangzott, hogy a szabályszegők büntetése 150 ezer forint is lehet.

Halálos sokkot okozhat a kutyáknak

Ahogy azt itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál is megírta, az állatvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a petárdázás halálos sokkot is okozhat a kutyáknak.

Szentendrén már tavaly sem lehetett

Szentendrén már tavaly is elmaradt a tűzijáték, sőt arra kérték a lakosságot, petárdát se használjanak, Dunakeszin pedig online szavazást tartottak a tiltás lehetőségéről.

Betiltanák a petárdázást

Az egyik ellenzéki párt, az LMP tavaly közölte: törvénymódosító javaslatot nyújt be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök betiltásáért, a petíciók.com oldalon tízezrek írták alá a betiltás támogatását.

Sok kutya szökik el

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon.

Súlyos sérülést okozhat a petárda

A rendőrség egy bábun mutatja meg, milyen sérüléseket okozhat a petárda – MTI/Kovács Tamás

Kiemelt kép: Illusztráció