Már évek óta hallani lehetett arról, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetemnek új campust kell építeni. Az SZFE jelenleg a belváros három különböző épületében működött: a a Rákóczi úton, a Vas utcában és a Szentkirályi utcában, emellett az intézmény más helyszíneken is bérelt tantermeket, raktárakat, műhelyt.

Új fenntartó

Mint ismert az Orbán-kormány idén az egyetem oktatóival és hallgatóval folytatott érdemi párbeszéd nélkül határozatban jelölte ki az SZFE új fenntartóját, a Színház- és Filmművészetért Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A történtek nyomán a főiskola diákjai hónapokra blokád alá helyezték az intézményt, és követelték az eredeti állapot visszaállítását. Miután az SZFE is digitális oktatásra állt át, a tanulók elhagyták a campust és a kollégiumot, de mivel a követeléseik nem teljesültek, „magukkal vitték” a blokádot, az épület falain kívül folytatják az ellenállást.

Kapcsolódó: Vége az egyetemfoglalásnak! A járványügyi szigorítások miatt az SZFE hallgatói elhagyják az épületet és kiköltöznek a kollégiumból

Ide költöztetik

Jelen állás szerint nagyon úgy fest,, hogy a mostani campusra már nem fognak tudni visszatérni, egy szerdai kormányhatározat legalábbis ezt támasztja alá. A határozatban az áll, hogy az új campus elkészülésééig a Színház- és Filmművészetért Alapítvány vagyonkezelésébe és az egyetem használatába kerül a 7488 helyrajzi számú budapesti ingatlan „B” épülete.

Erről az épületről van szó

Ez az épület pedig nem más, mint az egykori Nikex Külker vállalat székháza, ami hosszú éveken át a Duna Tv Székházaként működött, egészen addig, amíg a tévé 2011-ben be nem költözött az MTV-Székházba.

Állami tulajdonban van

A Mészáros utca 48–54. alatt található épület állami tulajdonban van, a mostani kormányhatározat arról rendelkezik, hogy az épület versenyeztetés nélkül kerül a Vidnyánszky-féle alapítvány vagyonkezelésébe, hogy innentől az egyetem használhassa az új campus felépüléséig, írja az Index.

Erről beszélt Vidnyánszky

Novemberben egyébként Vidnyánszky Attila arról beszélt az Inforádiónak, hogy az oktatás február 1-jétől kezdődik az új helyszínen, ahol már elindult a felújítás. Ekkor még nem árulta el, hogy a Duna TV volt épületébe költözik az SZFE. A koronavírus-járvány alakulásának tükrében arról minden bizonnyal később lesz döntés, hogy februárban tényleg elkezdődik-e az oktatás az új helyszínen vagy folytatódik a digitális tanrend. 

Közleményt adtak ki február 1-jei indulás kapcsán

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) jelenleg oktatás nem végezhető, az csak 2021. február 1-től, a szükséges feltételek fennállása esetén folytatható. A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezt december 21-i határozatában erősítette meg.

Teljesíthető követelmények

Az egyetem vezetőinek szerdai közleményében az is olvasható, hogy az oktatás folytatását – lehetőség szerint – úgy kell megszervezni, hogy a tavaszi félév folyamán a 2020/2021-es tanév őszi félévének tanulmányi követelményei is teljesíthetők legyenek. “Az SZFE vezetése ennek érdekében végzi munkáját és ehhez kéri minden egyetemi munkavállaló és a hallgatók együttműködését” – írták.

Az oktatás leállításáról szóló döntés

Az összegzés felidézi, hogy az oktatás leállításáról szóló korábbi, novemberi fenntartói döntést az SZFE Hallgatói Önkormányzata a bíróságon megtámadta. A bíróság végzése nem arról szól, hogy a fenntartó döntése jogszerűtlen. “A fenntartó és az SZFE vezetése megítélése alapján a jogi feltételek továbbra is, sőt, még határozottabban fennállnak az oktatás leállításáról” – tartalmazza a közlemény.

Jogszerűtlen blokád?

Mint írják, a szeptembertől zajlott jogszerűtlen épületblokád és az SZFE vezetőinek az épületből történt jogszerűtlen kizárása lehetetlenné tette az oktatást az egyetemen és azt is, hogy annak meglétét és az egyetem akkreditációjának megfelelő minőségét ellenőrizni lehetne. “Az oktatás leállítása sajnos egyenes következménye volt az őszi jogszerűtlen cselekményeknek” – tartalmazza a közlemény.

Kiemelt kép: egykor.hu