Mennyit dolgozik egy átlagember egy év alatt? Na és az egész élete során? Mekkora súlyt szed fel valaki az évek során a munkájának köszönhetően? Mindegyik kérdésre a válasz: jó sokat! És ez csak néhány a sok megdöbbentő tényből, a munkahelyi ártalmak közül, amelyek az egészségre, a kapcsolatokra és az életre is káros hatással vannak.

Gondolj csak bele, hogy ha egy átlagember az élete során 90 ezer órát tölt el a munkahelyén – és ez csak az átlag, tehát van, aki sokkal többet -, az mennyi időt veszít. Olyan időt, amit a családjával, a hobbijával tölthetne. Ezt az adatot mérlegelve komolyan fontold meg, hogy a foglalkozásod megéri-e a stresszt és főleg az időt! Ha olyan munkát végzel, amit ráadásul nem is szeretsz, sürgősen ideje változtatni ezen.

Munka és egészség

Nemcsak a munkaórák száma magas, de azoknak az embereknek a hányada is, akik elégedetlenek a munkájukkal. Ugyanis az emberek 80%-a vallja azt, hogy nem elégedett az állásával, lehet ennek oka a munkakörnyezet, a főnök irreális elvárásai vagy a kihívásnélküliség. Emellett az alkalmazottak 25%-a állítja, hogy életükben a stressz legfőbb okozója a munka, és a megkérdezettek 40%-a bevallotta, hogy a foglalkozása miatt napi szinten extrém mértékű stressznek van kitéve.

Ennek hozadéka pedig számos betegség lehet. A stressz okozta megbetegedések miatt nagyjából évi 13 millió munkanap vész kárba, mert az alkalmazottak kénytelen táppénzre menni a végkimerültség, krónikus megfázás és egyebek miatt. Japánban évente 10 ezer ember hal meg a munkahelyi asztalánál, mert heti 60-70 órákat dolgoznak. A jelenség annyira gyakori, hogy nevet is kapott: karoshi.

Az amerikai dolgozóknak csaknem a fele hízott meg a jelenlegi munkájának hála. 28%-uk 4,5 kiló, 13%uk pedig 9 kiló súlyt szedett magára.

Munka és párkapcsolat

Ezeket figyelembe véve talán nem is meglepő, ha azt mondjuk, rengeteg párkapcsolat megy tönkre a munkahelyi stressz miatt. Ugyanis azok a párok, akik közül legalább az egyik több mint 10 órával többet dolgozik az átlagnál, kétszer nagyobb eséllyel szakítanak. Nincs is ezen mit csodálkozni: egy működő, boldog párkapcsolathoz időt és figyelmet kell szánni a másikra, főleg, ha már gyerekek is vannak a képben.

Egy 2010-es felmérés szerint abban az évben az amerikaiak 64%-a mondta le a nyaralását. Egyharmaduk a munka miatt, még akkor is, ha úgy érezték, igen nagy szükségük van egy kis kikapcsolódásra.

Egyébként az emberek 25%-a még nyaralás alatt is csekkolja a munkahelyi e-mail fiókját, de még karácsonykor is bejelentkeznek munkába. De sem a családra, sem a párkapcsolatra, sem az egészségre nézve nem egészséges, ha az ember nem tud elszakadni a munkájától.

A nők és a munka

Az sem lehet újdonság, ha azt mondjuk, a férfiak jobban keresnek. Egy kutatás szerint például az amerikai nők csupán 77,5 centet keresnek az alatt az idő alatt, amíg egy férfi egész 1 dollárt keres. Ez hosszú távra kiszámolva igen nagy különbség, hiszen a férfiak keresetének csak háromnegyede jár a nőknek ugyanabban a pozícióban, ugyanannyi munkáért.

Ennél szomorúbb az a tény, hogy a vezető szerepbe jutott nők 15%-a lefeküdt a főnökével. És azoknak a 37%-a, akik ezt megtették, jutalomként elő is lett léptetve.

Femina