Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta hétfőn az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot.

Megadták a zöld jelzést

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség gyorsított eljárás keretében hozta meg döntését, amely az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adja meg a zöld jelzést.

Hamarosan bejelentik

A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezi, a testület várhatóan rövid időn belül bejelenti  jóváhagyását – írja az MTI.

Előbb döntöttek

A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Pár hét és elkezdődhet a vakcina beadása

Pár hete Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, hangot adva reményének, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet – írja az MTI.

Gőzerővel dolgoznak

“Minden nap számít – teljes gőzzel dolgozunk a koronavírus elleni biztonságos és hatékony vakcina engedélyeztetése érdekében” – írta.

Gyorsan védettséget ad

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája már az első oltás beadása után is értékelhető védettséget biztosított a vírus által okozott betegség ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET!

Kiszivárgott mennyibe kerül egy koronavírus-vakcina, gondolj erre, ha majd 40 ezerért kínálják neked

Kétlépcsős oltás

Ez az oltás két injekcióból áll, az első beadása után három héttel kell beadni a másodikat, ezt követően alakul ki a védettség, de most kiderült, már az első után is nagyrészt védettek lesznek azok, akik megkapják. Ezzel lerövidül a védettség eléréséhez szükséges idő, aminek a járvány megfékezésében kiemelkedő jelentősége van.

Másnaposságot éreznek

Az önkéntesek elmondása szerint az oltóanyag beadása után úgy érzik magukat, mintha erős másnapossággal küzdenének. Vannak akiknek az influenza elleni oltáshoz hasonló következményeket is tapasztalnak, mint az izomfájdalom, fejfájás és láz. Volt olyan ember is, aki az első oltás után legyengült, a második után pedig még rosszabbak lettek a tünetei.

Kiemelt kép: illusztráció