Ahogyan arról a LikeNews is hírt adott évszázadonként egyszer tapasztalt erősségű, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot. A rengéseket még az epicentrumtól 300 kilométerre Budapesten is erősen lehetett érezni. A földrengés középpontja Zágrábtól 46 kilométerre, Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A romok eltakarítására katonai alakulatokat vezényeltek. Közben Orbán Viktor segítséget ajánlott Horvátországnak.

Ráomlott a templom az orgonistára

A természeti katasztrófának több halálos áldozata van, köztük egy gyermek is. A Vecernji.hr hírportál azt írja, hogy a rengés kipattanásának közelében található Lekenik nevű településen a templomban meghalt az orgonista, mert ráomlott a plafon és a harangtorony.

Egy gyermek is meghalt

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért.

A kórház is megrongálódott

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

“Igazi tragédia”

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. “Ez egy igazi tragédia” – mondta. Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

Nincs áram, a telefon sem működik

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án. Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

Kapcsolódó:

A horvát fővárosban is károkat okozott

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá körükben, írja a BudapestKörnyéke.

Utórengésekre számítanak

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

Kapcsolódó:

Tavasz óta reng a föld Zágráb környékén

A horvát fővárost és környékét korábban idén március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült.

25 ezer épületben okozott kárt

Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Kétezer utórengés

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

Segítséget ajánlott a magyar miniszterelnök

Felajánlotta Magyarország támogatását a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet horvát kollégájának, Andrej Plenkovicnak írt kedden délután. “Mély megrendüléssel értesültem a Horvátország szívében, Petrinja és Sziszek települések közelében bekövetkezett pusztító erejű földrengésről” – fogalmazott a magyar kormányfő, aki biztosította horvát partnerét, hogy a magyar emberek Horvátország mellett állnak ezekben a nehéz napokban. “Imádkozunk az áldozatok családjaiért és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek” – zárta levelét Orbán Viktor.

Miért reng a föld?

A Föld felszíne nem egységes, hanem kisebb-nagyobb kőzetlemezekből áll össze. A lemezek határát általában hegyek vagy völgyek jelzik. Horvátország a földmozgásokat tekintve nagyon aktív terület, hiszen Afrika évente néhány centimétert nyomódik Európa felé. A nagy nyomás miatt a kisebb kőzetlemezek folyamatosan rendeződnek a mélyben, ezek okozzák a rengéseket, a mostanit is egy ilyen hirtelen elmozdulás okozhatta.

Kiemelt kép: Részlet a HRT videójából, ami eredetiben itt érhető el