„Kvanagy ember vagy, egy igazi geci láda” – üvöltötte az Audis férfi a Budafoki városháza előtt a buszsofőrnek, miután beletaposott a fékbe, a busz pedig nem tudott megállni és nekikoccant a drága autónak. Hamarosan a rendőrség is megérkezett.

A budafoki városháza előtt hangos szóváltásra kapta elő a telefonját egy járókelő. Egy Audit vezető férfi büntetőfékezett a BKV busz előtt, a busz pedig nekicsúszott az autó hátsó részének. Ezt követően ocsmány hangnemben kezdett üvöltözni a büntetőfékező férfi a buszsofőrrel.

Az utasok annyit vettek észre, hogy a sofőr hirtelen beletapos a fékbe és mindenki előre bukik a buszban. Az Audiból kiugrott a sofőr és az utasa, majd a magyar nyelv színpompás trágárságát zúdította szerencsétlen sofőrre – hallható a bpiautósok.hu videójában.

A rendőrségre lakossági bejelentés érkezett a büntetőfékezésről. A rendőrök a személyautó vezetőjét – aki rá is ütött a buszra – garázdaság vétség megalapozott gyanúja, utasát garázdaság szabálysértés miatt hallgatták ki.

Mi az a büntetőfékezés?

A közúti konfliktusoknak azt a formáját nevezik büntetőfékezésnek, amikor valaki megleckéztetés céljából egy jármű előtt hirtelen lefékez, ezzel a mögötte haladót váratlan fékezésre kényszeríti. Az esetek többségében a buszok előtt történt büntetőfékezések szinte mindig koccanással végződnek, hiszen az autósok nem számolnak azzal, hogy a monstrum nem tud olyan rövid féktávon megállni, mint egy személyautó.

A büneteőfékezés igazi suttyó magatartásforma, amolyan önbíráskodás és meglehetősen elterjedt a magyar utakon. Azzal, hogy ma már a mobiljával majdnem mindenkinek a zsebében ott lapul egy kamera, sok disznóságra derül fény. Ugyanez a helyzet az egyre elterjedtebb autókba építhető fedélzeti kamerákkal.

Számtalan olyan felvételt lehet látni az interneten, ahol az látszik, hogy a vélt vagy valós sérelmeket az autópályákon, utakon ezzel a pitiáner akcióval próbálja valaki megtorolni. A rendőrség általában keményen bünteti az ilyen önbíráskodó akciókat. A budafoki esetről készült videót ide kattintva nézheted meg!

Kiemelt kép: Berki Krisztián