A mentőhelikopterek mindig ott jelennek meg, ahol nagy a baj. Kiválóan felszerelt repülő mentőautók ezek, nagyon jól képzett személyzettel. Sokan köszönhetik nekik az életüket. Hétfőn bejelentették, hogy már az összes magyar légibázis sárga helikoptere hazai tulajdonba került, eddig ugyanis Ausztriából béreltük ezeket helikoptereket.

Szolgálatba állt az összes magyar tulajdonú, korszerű mentőhelikopter, kiváltva az eddig bérelt osztrák gépeket – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója hétfőn. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a kilenc helikopter robotpilótával, éjjellátó képességgel, valamint időjárásradarral is rendelkezik, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést. A gépek lélegeztető és újraélesztő, illetve ultrahang-berendezésekkel is fel vannak szerelve.

A mentőhelikopterek beszerzéséről a kormány döntött, mivel az eddig használt hét mentőhelikopter osztrák tulajdonban volt, és a magyar mentők egy idén december 28-ig tartó bérleti szerződés keretében használhatták azokat. A fejlesztéssel már kilenc magyar tulajdonú mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére, így a tervezett karbantartások, vagy egy esetleges műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben.

A korábbi hét osztrák gép kiváltása fokozatosan történt. Négy új helikopter már korábban szolgálatba állt a debreceni, a szentesi, a miskolci és a pécsi légimentőbázisokon, három másik gép pedig decembertől dolgozik Budaörsön, Balatonfüreden és Sármelléken. További két helikopter tartalékként áll rendelkezésre.

Győrfi Pál közölte: a légimentési képesség fejlesztéséről szóló kormányhatározat szerint a légimentés technikai feltételeit a rendőrség biztosítja, az egészségügyi szakmai irányítást pedig az OMSZ végzi. A mentőhelikopterek riasztása és irányítása ezután is a mentésirányítás országos rendszerében történik.

Ott szálnak le, ahol baj van és reményt hoznak

A mentőhelikoptereket sajnos gyakran látjuk az autópályák, balesetek környékén. Az év talán legemlékezetesebb helikopteres életmentése az az eset volt, amikor édesanyjával baleset ért egy három éves kislányt a pest megyei Csobánka és Pilisvörösvár között. Mentőhelikopter érkezett a helyszínre, még az Üllői utat is lezárták, hogy a gép le tudjon szállni a gyermekkórháznál. A hároméves csöppség életéért órákig harcoltak, de a gyermek sajnos meghalt.

Leszáll a mentőhelikopter az Ülői úton – Forrás: Facebook

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy A gödöllői Táncsics Mihály úti Fenyőliget óvodában súlyosan, életveszélyesen megsérült egy favágó, amikor az udvaron karbantartási munkát végzett. Hozzá is mentőhelikopter érkezett.

Októberben a Budapest melletti Solymáron gázrobbanás történt. A tűzoltók és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol egy hatvan körüli férfit találtak az udvaron. Súlyos égési sérülésekkel mentőhelikopter szállították kórházba.

Négy kamion karambolozott az M0-s autóúton egy októberi kedden kora délután Gyál közelében. Egy mentőhelikopter is leszállt.

A mentőhelikopterek tehát jól felszereltek, alaposan képzett személyzettel a dugók, torlódások felett elrepülve gyorsan odaérnek mindenhová. A korszerű sárga helikopterek meglepően kis helyen is képesek leszállni, sőt még tolatni is tudnak a levegőben, ha szükséges. A légimentőknek sokan, sokat köszönhetnek, reméljük az új esztendőben kevesebb bevetésen kell részt venniük.

MTI/LikeNews.hu, Kiemelt kép: A gödöllői mentésnél készült felvétel – Forrás: MTI/Donka Ferenc