A hódmezővásárhelyi önkormányzat Bessenyei Ferencről elnevezett művészeti díj átadóünnepsége kínos botrányba fulladt. A polgármester, Márki-Zay Péter után felszólalt az elhunyt művész özvegye, és bejelentette: visszavonja a hozzájárulását Bessenyei Ferenc nevének használatához. A polgármester hétfőn reagált a megalázó eseményre.

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat is belevonta a vásárhelyi önkormányzat a politikai csatározásaiba, ezért az elismerés alapításakor a tőlem kért engedélyt a név használatára visszavonom a várostól – jelentette be B. Élthes Eszter, a néhai színészóriás özvegye vasárnap este a díjátadón – írja a promenad.hu oldal.

Vasárnap este tartották meg immár hagyományosan a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóját Vásárhelyen, ami botrányba fulladt. Márki-Zay Péter polgármester beszéde után ugyanis B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye bejelentette: a díj alapításakor a tőle kért engedélyt a név használatára visszavonja a várostól.

„Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen.

Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jóideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt” – indokolta döntését B. Élthes Eszter.

Hozzátette, a bejelentést azért most tette meg, mert ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testületének díszközgyűlésének minősült. Az özvegy ezt követően levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen.

Márki-Zay Péter utánament, majd jónéhány perccel később ért vissza, így az elismerések átadása is csúszott. A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongora-művésztanárnak adományozta.

Márki-Zay Péter már reagált is

Hódmezővásárhely polgármestere többek közt ezt írta a Facebook oldalán: A kormánypárti sajtó (és néhány hozzájuk igazodó ellenzéki is) felkészülten várta Bessenyei Ferenc özvegyének tegnapi beszédét a 12. Bessenyei-díjátadón, és a névhasználat visszavonását mint a városban uralkodó politikai megosztottság következményét mutatták be.

B. Élthes Eszterrel beszéde után megbeszéltem, mi okozta az ő felháborodását: az, hogy a közgyűlés a város díjának odaítélésénél nem pontosan az ő javaslatait követte. Egyrészt egy általa korábban háromszor is megvétózott, de a városban politikától függetlenül mindenki által nagyrabecsült személy most díjazott lehetett, másrészt, hogy az általa javasolt országosan ismert színészt a közgyűlésünk (a fideszes tagokkal közösen) politikailag túl megosztónak találta ahhoz, hogy szakmai érdemei ellenére általánosan elfogadott díjazott lehessen. (Hogy ez sem politikai döntés volt, azt mutatja egy másik felmerült, ezúttal ellenzékiségéről ismert művész elutasítása ugyanebből az okból, ismét közösen.)

A valóban és szándékosan botrányos felszólalás nem számomra, hanem Vásárhely egész lakosságának volt megalázó, különösen a díjazottaknak, akik megérdemelten kapták az elismerést.” – írta a polgármester.

A Bessenyei

Bessenyei Ferenc Hódmezővásárhelyen született 1919-ben. A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész érdemes és kiváló művész, a Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja. Közel 80 filmben és megszámlálhatatlan tévéjátékban volt főszereplő. Orgánuma, elegáns szuggesztív egyénisége, elementáris erejű szerepformálása, humora, intellektuális ereje, kitűnően érvényesült klasszikus hősök megformálásában, színpadon és filmen egyaránt. Felesége B. Élthes Eszter „Férjem, a komédiás” címmel írt róla könyvet. 2004-ben halt meg lajosmizsei otthonában.

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere – Forrás: promenad.hu