Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.

Tombol a harmadik hullám

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

9011 új fertőzött

Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 130 ember

Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 

Ennyi beteget ápolnak kórházban

8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán.

A háziorovosoknál már ott az AstraZeneca

A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. EZ IS ÉRDEKELHET: Újabb részletek derültek ki az AstraZeneca felfüggesztéséről – Ezt mondja brit gyógyszerfelügyelet

Újraküldték az sms-eket

A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót. NE HAGYD KI! Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Drasztikusan emelkednek a betegszámok

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. 

Terjed a brit mutáns

“Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!” – írják a koronavírus tájékoztató oldalon. EZ IS ÉRDEKELHET: Döbbenetes dolgot vettek észre a kutatók, erre jöttek rá a brit koronavírus mutációval kapcsolatban

Ennyi vakcinát várunk

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. 

Brüsszel még mindig lassú

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai  Sinopharm oltóanyagból a csütörtöki szállítmánnyal együtt már egymillió adag vakcina érkezett, az első félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok már eloltották a regisztrált idősekre. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly