Mint ahogyan arról a LikeNews.hu hírportál is beszámolt Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet, emiatt pedig kockázatosnak ítélték, erről az AFP hírügynökség adott ki tájékoztatást.

Vérrögök kialakulását okozhatja

Mint megírtuk a dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. IDE KAPCSOLÓDIK: Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Ezt mondja az oltóanyagbiztonsági igazgató

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója a felügyelet által csütörtök délután ismertetett felhívásában azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.

Vérrögöt képezhet?

A közlemény előzményeként Dániában elővigyázatosságból két hétre felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több K érkezett arról, hogy vérrög képződött egyes beoltottak szervezetében. NE HAGYD KI! Döbbenetes dolgot vettek észre a kutatók, erre jöttek rá a brit koronavírus mutációval kapcsolatban

Ezt mondják a dán egészségügyi hatóságok

A dán egészségügyi hatóságok is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelenleg nem lehet olyan következtetést levonni, amely szerint összefüggés lenne az oltás és a vérrögképződés között.

Semmi nem erősíti meg

A brit gyógyszerfelügyelet oltóanyagbiztonsági igazgatója csütörtöki közleményében szintén kiemelte: semmi nem erősíti meg, hogy a Dániában észlelt vérrögképződéseket az AstraZeneca oltóanyaga okozta volna. FONTOS! Több mint hétezren kaptak soron kívül koronavírus elleni oltást

Az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZenecát adták be

Phil Bryan professzor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban eddig 11 millió adag AstraZeneca-oltást adtak be, és nem érkezett több bejelentés vérrögképződéses esetekről annál, mint ahány ilyen eset a beoltott lakossági csoportokban természetes okokból egyébként is előfordult volna ugyanebben az időszakban.

Nincs elegendő bizonyíték

Az MHRA vezető szakértője szerint a vérrögképződés nem szokatlan jelenség, és természetes okai is vannak. Hozzátette, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság szoros figyelemmel követi az ügyet, de megismételte: a rendelkezésre álló bizonyítékok nem erősítik meg, hogy az AstraZeneca-oltóanyag lenne a dániai vérrögképződéses esetek oka. NE HAGYD KI! Növelik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát

Decembern végén engedélyezték

Az MHRA december 30-án engedélyezte az Oxford/AstraZeneca-vakcina forgalmazását, és az oltóanyag alkalmazása január 4-én kezdődött az Egyesült Királyságban.

December 8-án indult a brit oltási kampány

A december 8-án indult brit oltási kampányban az Oxford/AstraZeneca-vakcinát, valamint a Pfizer gyógyszergyár és a BioNTech biotechnológiai vállalat közös oltóanyagát használják. ÉRDEKES! “Szeretek a polgárpukkasztó dolgokat kitalálni” – Elképesztő fricskával vágott oda a korlátozó intézkedéseknek ez a fiatal műkörmös lány – fotó

Ennyien kapták meg a vakcinát

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint országszerte eddig csaknem 23 millióan kapták meg az első adagot valamelyik vakcinából; a második dózist 1,25 millió embernek adták be.

Az Európai Gyógyszerügynökség is reagált

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön. NE HAGYD KI! A Pepco hallgat, a kommetelő tömeg háborog – Vajon meddig fokozódik még a diszkontlánc körüli botrány?

Nem szerepel a mellékhatások között

Az uniós ügynökség  hangsúlyozta, hogy  a vérrögképződés, vagy az ahhoz hasonló esetek kialakulása nem szerepel a vakcina előzetesen jelzett mellékhatásai között. Az EMA illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) úgy foglalt állást, hogy az oltás előnyei továbbra is meghaladják az esetleges kockázatokat, a vakcina továbbra is beadható.

Ezt emelték ki

Kiemelték: a szóban forgó vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses esetek kivizsgálása folyamatban van – tették hozzá. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: AstraZeneca – Forrás: MTI/Balogh Zoltán