A kormány történelmet akar a Városligetben, Budapest városvezetése pedig minél több zöldfelületet. Karácsony Gergely szerint a 8. kerületben polgármesterként megbukott Sára Botondból csináltak kormányhivatal vezetőt, aki bosszúból mindenhol gáncsolja a budapestiek ügyeit. Szerinte a kormánypártok már belátták, esélyük sincs Budapesten és környékén nyerni a következő választáson.

Történelem vagy zöldfelület

A Városliget ügye mutatja talán legjobban, hogy mennyire különbözik a fővárosi önkormányzat és a kormány politikai hozzáállása. „Az ő legfontosabb céljuk, hogy ezekkel az óriási beruházásokkal bevonuljanak a történelemkönyvekbe. Semmilyen tisztelet nincs bennük a 200 éves park iránt. Mi pedig azt mondjuk, egy városban a legnagyobb érték a minőségi zöldfelület, ezért nem engedjük, hogy építési terület legyen belőle” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a thevip.hu oldalnak adott friss interjújában.

Hiába mondta a miniszterelnök

A főpolgármester hozzátette: „Ez a küzdelem hosszú évek óta tart, azt a kompromisszumot kötöttük, hogy a megindult beruházások befejezését nem akadályozzuk. A miniszterelnök a tavalyi főpolgármester-választás után azt mondta, olyan beruházás nem valósul meg, amit a főváros nem szeretne.

Bukott polgármester törvénysértő engedélye

Ma azonban azt látjuk, a bukott polgármesterként politizáló Sára Botond-féle kormányhivatal jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára” – mondja a főpolgármester, majd így folytatja:

“A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet”

„Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit.”

Polgári engedetlenség

A főpolgármester szerint van az a szint, ahol már csak a polgári engedetlenség klasszikus, békés eszközei segíthetnek. Ebben szerinte nincs kompromisszum. Hiszen a 2012-ben Tarlós István által is elfogadott Budapest 2030 stratégia világosan kimondja: a zöldfelületeket meg kell óvni, minden fejlesztést a rozsdaövezetekbe kell vinni.

Nincs vele dolgom

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára keményen kritizálta a „Stadtwerke” modelljét, amiben hat fővárosi céget kíván Budapest vezetése összevonni. Megfogadja a kritikát, kérdezték a főpolgármestertől, erre Karácsony Gergely a következőket válaszolta: Fürjes Balázs a Fidesz hegyvidéki képviselőjelöltje, vitatkozzon az ellenzék jelöltjével, nekem nincs vele dolgom.

Ha Bécsnek jó, Budapestnek is az lesz

A főpolgármester hozzátette: Ami a lényeget illeti: ez a modell a világ legélhetőbb városában, Bécsben is működik, de a legtöbb német nagyvárosban is sikeres a rendszer. Senkinek nem kell attól tartania, hogy ez rontaná a közszolgáltatások minőségét.

Takarékoskodik a főváros

Inkább megszüntetjük a politikai kifizetőhelyeket, 21 felügyelő-bizottságot. Növeljük a hatékonyságot, ezzel rengeteg pénzt spórolunk. A cégek megőrzik a szakmai feladataikat, de az összes adminisztrációs, pénzügyi, jogi feladatokat összetoljuk, ezek egy kézben lesznek. Ezen keresztül spórolunk, hiszen kevesebb adminisztratív kapacitásra van szükség – mondta – írja a BPK.

Nem mernek elindulni a kormánytagok a saját körzetükben

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy mintha a Fidesz kezdené végleg elengedni a fővárost az országgyűlési választások előtt. Szerinte már leírták költségként Budapestet, ami abból is látszik, hogy a kormánytagok sem mernek elindulni saját körzetükben. Arra a politikára, amit Budapest ellen művelnek, aligha lehet felhatalmazást kapni ebben a városban – tette hozzá.

Legyőzendő ellenség

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy a Fidesz nem úgy tekint rá, mint a város legitim vezetésére, hanem mint a legyőzendő ellenzékre. És eleve gyűlölik a tőlük független, autonóm intézményeket. A járvány és a gazdasági visszaesés hatására már a népszerűségük is visszaesett. Ez a taktikájuk, hogy minket is lehúzzanak magukkal – mondta a főpolgármester.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely