Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 477 554 fő a beoltottak száma, ebből 444 451 fő már a második oltását is megkapta. 

Meghosszabbítják a korlátozásokat

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbítja a jelenlegi korlátozásokat.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg új fertőzött

10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 213 beteg

Elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett.

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 364 808 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 167 190 főre emelkedett. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. 

Kiderült, hány embert kell beoltani a nyitáshoz

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció lezárult.  Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban. 

Elsőbbségben az idősek

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.

Pontot tettek az ügy végére

Az elmúlt néhány napban folyamatosan az AstraZeneca vakcinájáról lehetett olvasni, ugyanis több országból is jelentették, hogy az oltóanyag talán nem biztonságos, vérrögképződéssel hozták összefüggésbe és több haláleset is történt azt követően, hogy a beteg megkapta a vakcinát. Ezt követően az országok tömegesen jelentették be, hogy felfüggesztik a vele való oltást, hiába szólalt meg a vállalat is az ügyben, a bizalom megingott. Most az Európai Gyógyszerügynökség tett pontot a téma végére.

Rejtélyes halálesetek

Az AstraZeneca körüli botrány akkor robbant ki, amikor több rejtélyes halálesettel is összefüggésbe hozták. Ahogy azt megírtuk, nemrégiben egy olaszországi térségben is leállították a vakcinával való oltást, azt követően, hogy  egy tanár az oltás után egy nappal meghalt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vizsgálják a halálának körülményeit

A férfi halálának körülményeit vizsgálják, az AstraZeneca használatát azonban azonnali hatállyal felfüggesztették. Azokat, akiket vasárnapra regisztráltak AstraZeneca-oltásra, hazaküldték az oltóállomásokról. A régióban egyelőre csak Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcinával folytatják az oltást. MINDENT AZ ASTRAZENECÁRÓL ITT!

Szicíliában is felfüggesztették

Korábban az AstraZeneca két sorozata felhasználását függesztették fel Szicíliában,  miután az oltás után néhány esetben vérrögképződést észlelték. Egy katona halála miatt vizsgálatot indítottak. Hétfőtől az egész országban jelentősen szigorítják a járványkorlátozásokat. Az újbóli zárás a hatvanmillió olaszból negyvennyolcmilliót érint.

Már több helyen volt probléma

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta több rejtélyes haláleset is történt, azt követően, hogy az illető megkapta az AstraZeneca védőoltást. Legutóbb tegnap, mint arról beszámoltunk Szlovákiában egy 38 éves tanárnő vesztette életét.

Februárban oltották be

A 38 éves tanárnőt, Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később kórházba került, miután komoly fejfájást, magas lázat és izomfájdalmakat tapasztalt.

Február végén meghalt

A tanárnő február 27-én hunyt el, 14 nappal az oltást követően. A halál pontos okára a boncolás után fog fény derülni, de valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia miatt hunyt el a fiatal tanárnő. A nő trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására. EZ IS ÉRDEKELHET: Újabb térségben függesztették fel az AstraZeneca-vakcina használatát haláleset miatt – Részletek!

Nincs bizonyíték

Szlovákiában a szakértők kihangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték az AstraZeneca beadása és a tanárnő halála közötti összefüggésre. Az országban már 804 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást az AstraZeneca beadását követően, ám halálesetet , amely az oltással lenne összefüggésben még nem jelentettek – írja a Blikk.

Döntött az Európai Gógyszerügynökség

A több napja tartó huzavona után most biztonságosnak  minősítette az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség csütörtökön. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI