A LikeNews.hu hírportál is beszámolt róla, hogy nemrégiben egy ápolónő hunyt el Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZeneca védőoltást, egy másik nővér pedig tüdőembóliát kapott, ám a vizsgálatok nem találtak összefüggést a vakcina és a két eset között. Most Szlovákiában egy 38 éves tanárnő vesztette életét.

Februárban oltották be

A 38 éves tanárnőt, Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később kórházba került, miután komoly fejfájást, magas lázat és izomfájdalmakat tapasztalt. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Február végén meghalt

A tanárnő február 27-én hunyt el, 14 nappal az oltást követően. A halál pontos okára a boncolás után fog fény derülni, de valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia miatt hunyt el a fiatal tanárnő. A nő trombofíliás volt, ami genetikailag hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

Nincs bizonyíték

Szlovákiában a szakértők kihangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték az AstraZeneca beadása és a tanárnő halála közötti összefüggésre. Az országban már 804 esetben tapasztaltak súlyos mellékhatást az AstraZeneca beadását követően, ám halálesetet , amely az oltással lenne összefüggésben még nem jelentettek – írja a Blikk.

Ausztriában is történt hasonló eset

Elhunyt egy nővér Ausztriában nem sokkal azután, hogy megkapta az AstraZenecát, egy másik pedig megbetegedett. Elővigyázatossági okokból vonták ki a forgalomból, azt az AstraZeneca vakcinaszállítmány adagot, amelyet az elhunyt ápoló is kapott, de bizonyíték nincs rá, hogy köze lett volna a halálához. Mielőtt az oltóanyagot engedélyezték 23 ezer emberen tesztelték. 

Egy másik nővér megbetegedett

Az elhunyt ápolónő halálát véralvadási rendellenesség okozta, míg egy másik nővér nem sokkal azután, hogy megkapta a vakcinát tüdőembóliát kapott. Mindketten az osztrák Zwettl-i klinikán dolgoztak.

Fiatalok

Az elhunyt egészségügyi dolgozó 49 éves volt, míg a tüdőembóliából lábadozó nő csupán 35 éves.

Romániában visszamondták

Romániában csütörtök estétől péntek délig kilencezren mondták le az AstraZeneca vakcinára korábban lefoglalt időpontjukat az internetes előjegyzési portálon – közölte a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV).

Dániában felfüggesztették

Mint ahogyan azt a LikeNews.hu hírportál is megírta Dániában nem lehet mostantól oltani az AstraZeneca vakcinával, ugyanis a helyi hatóságok úgy vélik, hogy vérrögöket termelhet. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vérrögök kialakulását okozhatja

A dán egészségügyi hatóságok úgy ítélték meg, hogy az AstraZeneca vakcina vérrögök kialakulását okozhatja. Dánia egyébként nem az első, aki az ezzel a vakcinával való oltást felfüggeszti, ugyanis egy héttel ezelőtt Ausztriában is megtörtént mindez elővigyázatosságból. 

Ezzel szemben ezt mondja a brit gyógyszerfelügyelet

Ezzel szemben a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint a rendelkezésre álló adatok nem erősítik meg, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket. IDE KAPCSOLÓDIK: Felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, ezért!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels