Egész Olaszországban életbe léptették a rendkívüli intézkedéseket, a lakóhelyét mindenki csak engedéllyel hagyhatja el. Közben iskolákat, óvodákat zárnak be több országban.

A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is. Hozzátette, nincs többe „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. „Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Közölte, felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

„Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt” – mondta a miniszterelnök. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463.

Bezárják az iskolákat Madridban és Romániában

Közben felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében – jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Ahogy azt megírtuk, szerdától március 22-ig felfüggesztik a tanítást valamennyi romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését – jelentette be hétfőn délután a bukaresti operatív törzs ülése után Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök.

Az amerikai tőzsdéken hétfőn rövid időre felfüggesztették a kereskedést, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ pedig hétfői sajtókonferenciáján élelmiszer-és gyógyszervásárlásra bíztatta az időskorúakat.

Franciaországban a gyerekeknek tilos belépni az idősek otthonába

Franciaországban a vírus terjedésének megfékezésére a hatóságok betiltottak határozatlan időre minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is.

A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint. Az egészségügyi tárca összesítése szerint hét kisebb gócpont van az országban.

A hatóságok a 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek megtiltották a látogatást az idősotthonokban, miután a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak, és az idős emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a betegség. Az egészségügyi intézményekben kezelt betegekhez pedig egy nap csak egy látogatót engednek be.

MTI, Kiemelt kép: illusztráció