„A járvány elején úgy éreztük magunkat, mint annak idején a pestisorvosok, amikor találkoztak a betegséggel: nem tudtunk vele mit kezdeni” – mondta a Bátorságlabor Hesnával podcastsorozat legújabb epizódjában dr. Zacher Gábor, aki testközelből tapasztalja meg a járvány betegekre, illetve az egészségügyre gyakorolt hatásait.

24 órás ügyeletből érkezett

A WMN podcaststúdiójába is épp egy huszonnégy órás ügyeletből érkezett, ennek ellenére azonban a tőle megszokott elánnal beszélt a munkájáról és a munkafüggőségéről, illetve arról, hogyan hatott a Covid–19 az egészségügyre. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ritkán beszél ezekről a dolgokról

Sok nyilatkozatot hallhattunk az elmúlt időszakban tőle, de Al Ghaoui Hesnával olyan gondolatokat is megosztott, amikről korábban ritkán beszélt: így szó esett egyebek mellett arról is, hogyan érintik a pályájával járó veszteségélmények, és hogy annyi tragédia szemtanújaként miért pont a Covid–19 kapcsán gondolkodott el először a saját halandóságáról.

Döbbenetes tapasztalatok

Zacher Gábor elmondása szerint döbbenetes volt megtapasztalni, hogy a huszonegyedik századi fejlett egészségügyet hogyan írja felül a Covid–19. „Olyan betegségeket tudunk már gyógyítani, ami elképzelhetetlen volt négy-hat évvel ezelőtt, erre jön egy pici vírus, és ezt az egész történetet egy az egyben törli” – mondta. Hiába találkozott munkája során Zacher Gábor szinte nap mint nap halálesetekkel, most először, a Covid–19 kapcsán gondolkodott el azon, hogy ebbe ő is belehalhat, látva, hogy a korosztályából is rövid idő leforgása alatt meghalnak emberek.

Akik a kezei között haltak meg

Arra a kérdésre pedig, hogyan kezeli a szakmájával járó veszteségeket, amikkel sok esetben napi szinten szembesül, úgy válaszolt: kívül kell maradni a körön. „Emlékszem nagyon sok mindenre, halottaimra, akik a kezeim között haltak meg akár a mentőben, akár a sürgősségi osztályon, akár a toxikológián, de nem ebből építkezem. Hanem abból, amikor odajön hozzám valaki, hogy: »Doktor úr, emlékszik rám, tizenhárom évvel ezelőtt megmentette az életemet, és ezt köszönöm.« Ez mindent felül tud írni” – mondta. Hozzátette, ha nem kezelte volna a veszteségeket távolságtartással, már rég felvágta volna az ereit, vagy alkoholista lett volna belőle. EZ IS ÉRDEKELHET: Zacher Gábor pár napja még nagyon nem ajánlotta a kínai vakcinát, mostanra viszont máshogy látja, mi változott?

A függőségek kérdése  

A függőségekkel kapcsolatban elmondta: a járvány pozitív hatással van a droghasználatra; szerinte kevesebb az alkalmi kábítószer-használó a Covid–19 miatt, egyebek mellett azért is, mert nehezebb hozzájutni a szerekhez. Ő maga is bevallottan függő: a pipázás és a csokoládé mellett a munkától is függ. Szerinte azonban bármennyire elfogadott is társadalmilag a munkafüggőség, kőkemény ára van, még akkor is, ha egy magasztos célért dolgozik az ember. Az ő esetében az jelentette az áldozatot, hogy keveset tudott együtt lenni a fiával – szerinte ez a tapasztalat is közrejátszott abban, hogy a gyereke végül nem az orvosi, hanem az építészpálya mellett döntött. 

Nagyon jó a kapcsolata a fiával

Zacher Gábornak nagyon jó a kapcsolata a fiával, ám első feleségétől való válása negatív hatással volt a kettejük viszonyára. „Egy tizennyolc éves fiatalember volt, amikor szembesült azzal, hogy a körülötte lévő élet megváltozik […] Legalább egy olyan másfél-két év kellett hozzá, amíg a saját kapcsolatunkat újraépítettük úgy, hogy nekem az előző feleségemmel mind a mai napig tök jó a kapcsolatom […] Sok mindent át tudtunk forgatni, és át is kellett forgatni, hogy ez visszaálljon” – mondta. EZ IS ÉRDEKELHET: Dr. Zacher Gábor toxikológus: az otthonmaradás életet menthet

A járvány pszichés hatásai

De a podcastepizódban egyebek mellett a járvány pszichés hatásairól, a saját pályájáról, az utánpótlás-nevelésről, és arról is beszélt, meddig érdemes ezt a pályát folytatni. 

A Zacher Gáborral készült beszélgetés itt hallgatható meg: 

A Bátorságlabor

A Bátorságlabor Hesnával műsorban Al Ghaoui Hesna Prima Primissima-díjas újságíró-riporter, író hétről hétre a segítő szakmában dolgozó vendégekkel beszélget félelemről, bátorságról, lelki alkalmazkodóképességről, arról, hogy ebben a válságos időszakban, hogyan lehet az erőforrásainkat mozgósítani.

Ismert szakértők

Ehhez hívja közös gondolkodásra a téma legelismertebb szakértőit – pszichológusokat, terapeutákat, mentálhigiénés szakembereket, orvosokat – hogy szakértelmükön túl megosszák azt is, hogy ők milyen olyan nehéz helyzetekkel, kihívásokkal szembesültek az életük során, amelyekből hosszú távon képesek voltak építkezni, erőt is meríteni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: YouTube