Drámai helyzet állt elő a szlovák fővárosban. Pozsonyban ugyanis annyi az elhunyt, hogy már nem tudják hol tárolni a holttesteket, illetve a hamvasztásokra is hosszú heteket kell várni.

Nem tudnak gyorsítani a folyamaton

Az Ujszo azt írja, hogy az országban jelenleg hat krematórium működik, ahol egész nap dolgoznak, ám mivel egyre több halott érkezik, egyszerűen nem tudják felgyorsítani a hamvasztásokat.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

100 ember hal meg naponta

A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetségének elnöke, Ladislav Stríž a tegnapi sajtótájékoztatóján ezt mondta: „Átlagban 100 ember hal meg naponta, ilyen sok halottra és ilyen jelentős megterhelésre még soha nem volt példa.”

FRISS! Kiderült: ennyi idő kellhet a mutációk elleni vakcinafejlesztésekre

24 órában működnek

A temetkezési vállalatok elnöke úgy véli, hogy az emberek jelentős része a hamvasztást szeretné, ám jelen körülmények között ez sokkal több időt vesz igénybe. Arról is beszélt, hogy a krematóriumok a nap 24 órájában működnek, ezáltal pedig, hogy hogy a kemencék megállás nélkül be vannak kapcsolva, sokkal gyorsabban elhasználódnak, s több krematórium jelezte, kénytelenek lesznek leállítani a hamvasztást az elkerülhetetlen karbantartás miatt.

Válságstáb

Ezzel pedig arra is célzott, hogy az elhunytak tárolására is nagyobb helyre lesz szükség.  A temetkezési vállalatok és krematóriumok képviselői csütörtökön találkoztak a központi válságstábbal. Roman Mikulec belügyminiszter az ülés előtt elmondta, megpróbálnak segíteni. „Gondolom több hűtőkamiont fogunk rendelni, s ezeket szétküldjük majd a krematóriumokba” – mondta Roman Mikulec.

Jelentős probléma

Ezenkívül, ami még jelentős gondot okoz az az, hogy a temetkezési vállalatoknál egyszerűen nem akarják vállalni a koronavírusban elhunyt személyek felöltöztetését, mert félnek a fertőzés veszélytől. „Szoros kapcsolatban vagyunk az egészségügyi dolgozókkal, a minisztériumnak át kellene értékelnie az oltási stratégiát, hogy a temetkezési vállalatok alkalmazottjai is a kritikus infrastruktúrába kerüljenek, s korábban megkapják a rendelkezésre álló védőoltást” – tette hozzá Stríž.

Az országban elszabadult a vírus

Arról, hogy Szlovákiában elszabadult a vírus a Blikk adott hírt. Mint írták hiába a töretlen szigor a járvány elképesztő erőre kapott: a magyar határhoz közeli területeken pedig a végóráit éli az egészségügy.

Túlzás nélkül

“Nem túlzás azt mondani, hogy a Szlovákiában elszabadult a vírus, a tavaly tavaszi bergamói helyzethez hasonló állapotok uralkodnak a magyar határhoz közeli járási kórházakban” – ezt Barak Dávid, a Parameter újságírója mondta a lapnak.

Máshol sem jobb a helyzet

A Parameter egyébként nemrégiben forgatott a dunaszerdahelyi kórházban, ahol azt tapasztalták, hogy a 86 férőhelyes intézmény teljesítőképessége határára jutott: naponta tucatnyi beteg veszti életét, ám elmondásuk szerint másik intézményben sem sokkal jobb a helyzet. Mint mondják a galántai kórház már csak covidos beteget fogad, a hagyományos kórházi osztályok is átálltak járványüzemmódba, hiába magas az egészségügyi személyzet átoltottsága, nem bírnak a rohammal.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik