3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

70 beteg meghalt

Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen.

Az intenzív osztályon kezeltek 40-45 százaléka meghal

Az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

A lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó

A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg.

Mesterséges kóma

A Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak azok a koronavírusos betegek vannak intenzív osztályon, akik gépi lélegeztetésre szorulnak. A gép lélegeztetett betegek ellátása ugyanis egy teljesen más feladat, mint más fekvőbetegek gondozása: itt az embereket mesterséges kómában tartják, és megnő a szövődmények száma is – mondta. 

„Plusz oxigént kapok folyamatosan” – Ezt üzente a kórházból Pikó András, Józsefváros koronavírusos polgármestere | LikeNews

Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a polgármester kórházba került, pedig eleinte otthonában gyógyult. Pikó András azt írta, október 23-án délután jelentkeztek nála a tüdőgyulladásra utaló tünetek: száraz köhögés, enyhe láz és néha az elviselhetetlenségig fokozódó izomfájdalom. Kedden aztán kiderült, hogy nincs tüdőgyulladása.

Az átlagéletkor 50-60

Hozzátette: a fekvőbeteg osztályokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt. Ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet.

A betegek ellátása

Arra a hírre, miszerint egyes kórházakban már szemészek, vagy akár pszichiáterek gyógyítják a koronavírusos betegeket, amiről egyébként itt a LikeNews-on is írtunk, Szlávik úgy reagált: már tavasszal is volt rá példa, hogy más részlegekből irányítottak át különböző orvosokat, akiket megtanítottak arra, hogyan kell fertőző betegeket ellátni. Szerinte aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni.

A tanárok tizede koronavírusos egy budapesti iskolában, az igazgató bezáratná az intézményt, ám ez nem olyan egyszerű | LikeNews

A tantestület tíz százaléka koronavírus-fertőzött egy fővárosi gimnáziumban, ez pedig annak köszönhetően derült ki, hogy az iskola saját költségén szeptember óta szűri a diákságot és a tanárokat egyaránt.

A Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek

Továbbá arról is beszélt, hogy az intenzíves ellátás speciális szaktudást igényel, szerinte az intenzív osztályokra általában más intenzívekről csoportosítanak át személyzetet. Illetve azt is mondta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben, ám az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek: a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni.

Kiemelt kép: Illusztráció