A koronavírus-fertőzött betegek öt százalékánál alakul ki különböző súlyosságú tüdőgyulladás – közölte Madurka Ildikó aneszteziológus, intenzív terápiás orvos, tüdőgyógyász hétfő este az állami tévében.

A szakember azt mondta: a beteg tüdő nagyon változatos, ezért fontos, hogy egyénre szabható legyen a lélegeztetési megoldás. A tüdőgyógyász úgy fogalmazott, ha a tüdő meggyógyul, és le tudják venni a beteget a lélegeztetőgépről, “csak egy csatát nyernek meg, a háborút nem”.

Azt követően ugyanis a betegnek az intenzív osztályon korai rehabilitációra van szüksége, majd más osztályon, később pedig az otthonában is rehabilitációra szorul.

Hogy mindez mennyi időt vesz igénybe, az függ attól is, hogy a beteg eredetileg milyen állapotban volt – közölte, hozzátéve: a teljes regenerálódás egy sportos fiatal esetében is hetekbe telik, míg egy idősebb, eleve beteg szervezet esetében hónapig elhúzódhat.

Baj van ha elveszted a szaglásod

Pár nappal eztelőtt írtunk arról itt a LikeNews.hu országos hírportálon, hogy a Szent László Kórház infektológusa, Szlávik János azt mondta, hogy nagyon sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás és az ízlelés elvesztése volt. Így ha egy beteg ezzel  jelentkezik, szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszanak.

Kínszenvedés a koronavírus-betegség

Néhány hete a kínai Vuhanban élő, 25 éves brit Connor Reed-ről beszélt a brit sajtó. A férfi angolt tanít egy kínai iskolában és még novemberben ő volt az első brit, aki koronavírussal fertőződött.

Akkor még nem is ismerte a világ a betegséget, nála is csak utólag bizonyosodott be, hogy elkapta a kórt, és nem mellesleg fel is épült belőle. A Daily Mail közölte most a visszaemlékezését. Ebből az derül ki, hogy a betegség csaknem egy hónapig tartott nála.

Hagyományos influenza tünetekkel indult, aztán leállt, majd pár napos pihenők után újra támadt. A 25 éves férfi a 12. napon volt a legrosszabb állapotban, erről így írt:

„Az influenza megújult erővel támadt újra. Nehezen lélegzem, a felkeléstől és a fürdőszobába kimenéstől már zihálok, és kifáradok. Izzadok, lángolok, szédülök, ráz a hideg. A tévé be van kapcsolva, de nem fogom fel. Ez egy rémálom.

Délutánra úgy érzem, fuldoklom. Soha nem voltam ilyen beteg. Csak kis kortyokat tudok lélegezni, és amikor kifújom, a tüdőmnek olyan hangja van, mint amikor egy papírzacskót gyűrnek össze. Ez nincs rendjén, dokihoz kell mennem. Az orvos tüdőgyulladással diagnosztizál. Ezért van ilyen hangja a tüdőmnek. Egy csomó vizsgálatra elküldtek, hat órán át tartott.” – írja a fiatalember.

A betegségének 22. napján még mindig vacakul van. Így emlékszik vissza: ”A tüdőgyulladás elmúlt, de úgy fáj mindenem, mintha átment volna rajtam egy úthenger. A homloküregem katasztrófa, a dobhártyám ki akar durranni. Tudom, hogy nem kéne, de a fülem belsejét vattás pálcikával masszírozom, hátha elmúlik a fájdalom.”

A leírás alapján nagyon szerencsések azok, akik apróbb tünetekkel megússzák ezt a fertőzést, akit elkap, láthatóan csaknem egy hónapra leteríti, még 25 évesen is. A fiatalember visszaemlékezéséből érthető, miért az idősek és a legyengült szervezetű emberek vannak veszélyben.

MTI/LikeNews – Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán