Olaszországban és Magyarországon is egyre durvább fotókat, mondatokat osztanak meg a kórházi ápolók. A hosszú műszakok végén fáradtak, összetörtek, az arcukat pedig szétvágta, megsebesítette a szájmaszk.

Látod ezt a két képet? Mindkettőn én vagyok – írja egy hölgy, aki a Facebook oldala szerint az egyik fővárosi kórház dolgozója. Így folytatja a posztját: „Ez az új munkaruhám, mint mostanában (sajnos) egyre több kollégámnak. Láthatod, nem egy divatos kényelmes darab, és sok-sok órát eltölteni benne nagyon rossz. Nem panasz. Vállaltuk, csináljuk. De te-aki még mindig nem hiszed, hogy veled is megtörténhet és az istennek sem maradsz otthon; te mit fogsz csinálni ha megbetegszel és ilyen arcok vesznek körül hirtelen? Akkor fogsz megijedni, akkor jössz rá, hogy nagy a baj. Nem kívánom senkinek! Maradj otthon vészeld át ezt az időt, legyen minél kevesebb beteg – írja a kórházi dolgozó.

Egy hete tette közzé figyelemfelhívó videóját az olasz ápolók érdekvédelmi szervezete “Koronavírus, az ápolók felhívása: Kifutunk az időből” címmel, de a közösségi oldalakon csak most kezdik felkapni az olyan fotókat, melyek olasz egészségügyi dolgozókról készültek műszak végén – írja a 444.hu.

Az orvosok, ápolók, önkéntesek arca a gyakran 12 órás munkaidő után nagyon keményen néz ki, a védőfelszerelés olyan nyomokat hagy rajtuk, mintha alaposan összeverték volna őket.

Az olasz szövetség a videójához hosszú szöveget írt, melyben arról mesélnek, milyen az élet a koronavírus miatt drámai helyzetben lévő Olaszország kórházaiban. 

“Kifutunk az időből. Nincs több ágy, ahova fektethetnénk az embereket, újra fel kell használnunk a védőfelszereléseket, mert nincs belőlük elég. Állandó veszélyben vagyunk, tudjuk, hogy bármikor megfertőződhetünk, és a fertőzést hazacipelhetjük az otthonainkba.

A hosszú műszakok végén már sírni sincs időnk. Látjuk, milyen méltatlan módon halnak meg az emberek. Fáradtak vagyunk, kevesen vagyunk, a kórházban, a környéken is. Magunkra maradtunk” – írják. “Zárjátok magatokra az ajtót. Minden bejáratot zárjatok el a vírus elől. Nem tehetjük meg, hogy ne így cselekedjünk. Kifutunk az időből” – írják az olasz ápolók.

Nézd meg az alábbi videót és döntsd el, te felelősen cselekszel-e most a járvány idején!

Kiemelt kép: részlet az olasz videóból