Mint ahogyan arról a LikeNews is hírt adott 53 éves korában elhunyt Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A kiváló színésznő, akinek a hangját is millióan ismerték szinkronszerepei miatt, éppen a születésnapján hunyt el, január 28-án. Börcsök Enikőt február 11-én helyezik végső nyugalomra.

Hosszú, súlyos betegség

Mint megírtuk Börcsök Enikő hosszú ideje beteg volt már, két vesetranszplantáción is átesett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mezőtúron született

Börcsök Enikő 1968. január 28-án született Mezőtúron, 1991-ben fejezte be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A diploma megszerzése után 1991-től 1994-ig a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, 1994 ősze óta pedig a Vígszínház társulatának tagja volt.

Számtalan színházi előadás köthető a nevéhez

Csaknem száz színházi előadás, valamint két tucat filmes és televíziós alakítás kötődik a nevéhez. Az utóbbi években rendezőként is bizonyított, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, osztályvezető tanára volt és 2000 óta a MASZK Országos Színészegyesület elnökségi tagjaként is tevékenykedett. Szakmai munkáját számos díj és elismerés kísérte.

Mindvégig hitte, hogy legyőzheti a halált

A Jászai Mari-díjas színésznő az utolsó pillanatig hitte, hogy újra legyőzheti a halált. Nemrégiben még az esküvőjükre készültek Tóth József festőművésszel, aki csodálatos társa volt: Enikő utolsó éjszakáját is együtt tölthették a kórházban, ahol egymás kezét fogva búcsúzhattak el.

„Már nem vette fel a telefont”

„Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József” –mondta a Ripostnak a Transz­plantációs Alapítvány egyik munkatársa.

Leállt a veséje

„Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét. Nagyon szerettük őt, a gyerektáborokban is mindig segített önkéntesként. Elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Imádták a szülők, a gyerekek, kevés csodálatosabb embert ismertem”- mondta  Szalamanov Zsuzsa.

A Kvartett című előadással emlékeznek Börcsök Enikőre a Vígszínház

A Kvartett című előadás online közvetítésével emlékezik a Vígszínház Börcsök Enikőre; a Jászai Mari-díjas színművészt február 11-én, csütörtökön helyezik végső nyugalomra – tudatta a színház az MTI-vel.

A magyar színjátszás meghatározó alakja volt

Mint írják, a magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb színészegyénisége, Börcsök Enikő január 28-án hunyt el pótolhatatlan űrt hagyva maga után. Február 11-én helyezik végső nyugalomra. A szertartás a járványügyi szabályok betartása mellett zártkörű lesz és nem sajtónyilvános. A Vígszínház és az eSzínház közös emlékezésre hív mindenkit a Kvartett című előadás online vetítésével.

Őszinte játék

A közleményben felidézik, hogy Börcsök Enikő alakításait bensőséges őszinteség, játékos virtuozitás és bravúros ritmusérzék jellemezte. Minden szerepén érződött csípős, fanyar humora, mély élettapasztalata és a színház, illetve a játék örök szeretete.

Online közvetítés

Spiró György Kvartett című színművének online közvetítése február 11-én 19 órától február 14-én 10 óráig lesz elérhető jelképes támogatásért. A bevételt teljes egészében a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért részére ajánlják fel, amelynek Börcsök Enikő kétszeres vesetranszplantáltként önkéntese és kurátora volt.

Az alapítvány célja

Az alapítvány célkitűzése, hogy szervhiány miatt ne haljon meg senki Magyarországon, és a szervátültetett emberek megfelelő rehabilitációban részesüljenek, a sikeres műtét után teljes életet tudjanak élni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A LikeNews Börcsök Enikőről készült írásait itt éred el.

Kiemelt kép: Börcsök Enikő, YouTube