Két vesetranszplantáció után hónapokig súlyos betegséggel küzdött Börcsök Enikő, akinek a szervezete éppen 53. születésnapján adta fel a küzdelmet. A színésznő mellett végig ott volt párja, akivel az esküvőjület tervezték.

Párja végig mellette volt

A Jászai Mari-díjas színésznő az utolsó pillanatig hitte, hogy újra legyőzheti a halált. Nemrégiben még az esküvőjükre készültek Tóth József festőművésszel, aki csodálatos társa volt: Enikő utolsó éjszakáját is együtt tölthették a kórházban, ahol egymás kezét fogva búcsúzhattak el. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

„Már nem vette fel a telefont”

„Hétfőn beszéltem vele utoljára, akkor még nagyon bizakodó volt. Azt mondta, várja az újabb dialízist, bár a veséje leállt, tisztában volt vele, hogy egy kapott vese nem örök életű. Tervezte, hogy hol fogják dializálni. Szerdán újra hívtam, de akkor már nem ő vette fel a telefont, hanem az élettársa, József” –mondta a Ripostnak a Transz­plantációs Alapítvány egyik munkatársa.

Leállt a veséje

„Enikő a kórházban töltötte élete utolsó napját, szerdán már egész nap aludt, de a kedvesének megengedték, hogy mellette legyen és fogja a kezét. Nagyon szerettük őt, a gyerektáborokban is mindig segített önkéntesként. Elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába. Imádták a szülők, a gyerekek, kevés csodálatosabb embert ismertem”- mondta  Szalamanov Zsuzsa.

Új szervvel új szerelmet is kapott

Enikőnek a második veseátültetés után, a kórházban vált szorosabbá a kapcsolata a közel húsz éve megismert festőművésszel: az új szervvel új szerelmet is kapott, s azóta összetartottak jóban-rosszban.

Többször megkérte a kezét

„Többször is megkértem már a kezét, és mostanában igent mond. Igyekszem levenni a terheket a válláról, amikor a színházban dolgozik, én vagyok az asszony a háznál”– mondta a Storyban két éve a Tóth József, a színésznő párja.

Nem tudtak összeházasodni

Az élettársi kapcsolatukból azonban már lett házasság. Enikő és József a karantént egy zalai kis faluban vészelték át. Enikő drámai üzenete a karanténból az internetre is felkerült. A színésznő arról beszél, ha vége lesz a járványnak, először jól megölelgeti a barátait, majd kiül egy teraszra velük. A felvételt itt tudod meghallgatni.

Diákjai fel akarták köszönteni

Börcsök Enikő 53. születésnapján halt meg. A Színház-és Filmművészeti Egyetemen hallgatói azt tervezték,  hogy csütörtökön, az utcáról énekelnek neki, ő meg az ablakon át fogadja a gratulációkat. De erre már sajnos nem került sor…

Tánccal segített

Börcsök Enikő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja művészi tevékenysége mellett párjával, Józseffel aktívan segítették a Transzplantációs Alapítványt. Négy éve átvehették az Év Önkéntese díjat. Tóth kortárs művészekkel ajánlott fel aukcióra festményeket, a bevétellel a beteg gyerekek táborozását támogatták. Nyaranta két hetet a táborukban töltöttek, ahol Enikő táncolni tanította a szervátültetett gyerekeket és családtagjaikat. Több, válófélben lévő szülőpárt hozott össze csacsacsával és tangóval. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Börcsök Enikő – Forrás: Vígszínház/Gordon Eszter