Ahogy azt tegnap megírtuk itt a LikeNews hírportálon több neves színész nyílt levélben ment neki Eszenyi Enikőnek a Vígszínház igazgatójának. Lelki terrorról, véget nem érő hisztikről, megalázásról írtak. Kedden bejelentette a a kultúráért felelős főpolgármester-helyette, Gy. Németh Erzsébet, hogy vizsgálatot indít a főváros a Vígsínház helyzete miatt.

Vizsgálatot indít a főváros a Vígszínház helyzete miatt, írja közleményében Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes. A Főpolgármesteri Hivatal a mai napon felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot a Vígszínház működésével, vezetésével összefüggő tapasztalatokról beszámoló, az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán.

A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat – írja az Index.

Gyomorgörccsel járnak dolgozni a Vígbe

A színház egy volt dolgozója, Fenyves Lili hétfőn arról beszélt, hogy többször is szemtanúja volt abúzusnak és nyilvános megalázásnak is, neki magának pedig egyszer pánikrohama volt Eszenyi Enikő viselkedése miatt.

„A Vígszínházban töltött fél évem alatt napi szinten tapasztaltam vagy voltam szemtanúja abúzusnak, a toxikus légkör által kialakult pszichikai nyomás következtében magam is öt kilót fogytam, illetve a kirúgásomat megelőző próbán pánikrohamom volt. Ezt a beteges légkört nagyrészt az igazgatónő viselkedése váltja ki” – mondta a 24.hu-nak a színház korábbi munkatársa.

Nagy nevek is megszólaltak

Vígszínházból távozó színészek kérésére tette közé a Színház Online  azt a nyilatkozatot, amelyben neves színészek arról írnak, azért hozzák nyilvánosságra a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésükre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalataikat, panaszaikat kivizsgálták volna.

“Személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal” –írják a színészek

“Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata”- áll a nyilatkozatban.

Az aláírók között olyan színészek és színésznők szerepelnek, mint Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó.

Az aláírókhoz azóta csatlakozott még Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Dolmány Attila színész, Egyed Móni rendezőasszisztens, Gyuriska János színész, Hujber Ferenc színész, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videószerkesztő, Várnai Ildikó, rendezőasszisztens, Gál Bereniké, weblapkezelő, közösségi média szerkesztő és Kovalik Natasa, sminkes.

Kiemelt kép: Eszenyi Enikő – Forrás: Youtube