Több a koronavírus a szennyvízben az év utolsó hetében, számos város érintett az országban, emiatt pedig növekedhet a fertőzöttek száma is. Budapest, illetve környékén is romolhat a helyzet.

Javuló tendencia

Ugyan a mai járványügyi adatok némi biztatásra adhatnak okot, hiszen mint ahogyan azt a LikeNews is megírta 1000 alatt volt a fertőzöttek száma és a halálos áldozatok száma is nagymértékben csökkent, ám ez megváltozhat ugyanis, az év utolsó hetében több város szennyvízében is növekedett a koronavírus koncentrációja.

Több település is érintett

A karácsony előtti időszakban (52. hét) a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja a legtöbb vizsgált településen továbbra is stagnál, azonban növekvő tendenciát Debrecenben és Kaposváron mértek, a koncentráció Egerben, Győrben és Szombathelyen csökkent – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közölt heti jelentésben.

Ezekben a városokban emelkedett a koncentráció

Emelkedett ugyanakkor a koncentráció az alábbi településeken: Békéscsaba, Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta, Kaposvár, Szekszárd és Nyíregyháza.

Mindeközben már megérkezett a vakcina

Megérkezett Magyarországra a koronavírus elleni vakcina. Az első oltóanyagszállítmány egy pingvines hűtőautóban szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel hozták Budapestre.

Szlávik adta be az első injekciót

Szlávik János infektológus főorvos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban megkezdte az oltást, egy osztályvezető kapta meg az első injekciót. Azóta már több városban, többek között Debrecenben és Nyíregyházán is elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat.

4875 embernek lesz elegendő

Szombat hajnalban megérkezett Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni, írja a BudapestKörnyéke.

Több kórházba viszik

A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

Az egészségügyi dolgozók kapják meg elsőként

Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

Még sok oltást várnak

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – közölte a sajtóközpont.

Kásler fontos lépének nevezte

Kásler Miklós szombaton Facebook-oldalán azt közölte, a tömeges oltási lehetőségre még várni kell, “de a mai napon egy fontos lépést tettünk meg a járvány megfékezése tekintetében”. Hozzátette, “A Dél-Pesti Centrumkórháznak adtuk át az oltóanyagszállítmányt, amelyet az oltási tervnek megfelelően elsőként a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók kapnak meg”. A garantáltan hatásos és biztonságos oltóanyag mindenki számára önkéntesen és ingyenesen lesz elérhető – hangsúlyozta a miniszter, aki egyúttal azt kérte: “addig is tartsuk be a korlátozásokat és járványügyi szabályokat, vigyázzunk egymásra!” – írja a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal.

Kiemelt kép: Illusztráció