Több kismama is arról panaszkodik, hogy a koronavírus járvány miatt nem tud terhesgondozásra járni, mert orvosa nem rendel vagy csak koronavírusos betegeket látnak el abban az intézményben, ahová ő jár. A LikeNews.hu által megkérdezett nőgyógyász szerint a terhesség bizonyos szakaszaiban igenis kötelező, hogy orvos lássa a kismamát.

A koronavírus járvány miatt a veszélyhelyzet kihirdetése után akadozik a szakrendelési rendszer Magyarországon. A magánklinikák többsége bezárt, vagy csak online rendeléseken fogadnak pácienseket, amiatt a kismamák ellátása is veszélybe került.

A LikeNews.hu hírportálnak Gyovai Gabriella nőgyógyász elmondta, hogyha valakinek pozitív a terhességi tesztje, akkor mindenképpen kell, hogy szakorvos lássa, hiszen először is meg kell állapítani, méhen belüli vagy méhen kívüli a terhesség. Ez az állami ellátás keretein belül megoldott. Ha rendben van a terhessége, akkor legközelebb a 12.héten lesz kötelező genetikai ultrahang vizsgálata.

A védőnőknél meg kell történnie az első jelentkezésnek, ekkor kapja meg a kismama a terhes kiskönyvet, amiben minden fontos terhességi adat szerepel.

Ezt követően a 20.héten, majd a 32.hét környékén szintén kötelező ultrahangvizsgálatot kell végezni egy kismamán. Ezeket a vizsgálatokat most is mindenképpen elvégzik mindenkinél. A 20. héten a fejlődési rendellenességeket vizsgálják, a 32.héten pedig azt, hogy lemaradt-e a fejlődésben a magzat.

A 36.héten is van egy ultrahang vizsgálat. A szülés közeledtével, megvizsgálják a magzat szívhangját és a méhösszehúzódásokat ellenőrzik.  Ezt már nem feltétlen végzik el a jelenlegi helyzetben, és arra sincs lehetőség, hogy a kismama ezen 3 ultrahangvizsgálaton kívül többen részt vegyen. Vagyis, ha nincs panasza, és „csak” arra kíváncsi, hogy mennyit nőt a baba, akkor nem mehet be szakorvoshoz. 

Nem tudják most elvégezni az un. toxémia szűrést sem. Ezt a vérnyomás emelkedés, a fehérjeürítés és a testszerte fellépő ödéma jellemzi, ami a súlygyarapodással követhető. A terhességi toxémia a terhesség második felében kialakuló, egyes esetekben magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség.

A vizeletből megállapítható az is, hogy van-e benne genny. A gennyes vizelet pl. a hólyaghurut tünete lehet, ami a vesét veszélyezteti. Ennek a vizsgálatnak az otthoni alternatívája lehet, ha az internetről rendel a kismama vizelettesztet, abból látni a fehérjét és a genny jelenlétét. Vesz egy vérnyomásmérőt és egy szobamérleget.

A vizeletből a cukor is kimutatható ezzel a módszerrel, ami szintén sokat segít abban, hogy időben felismerésre kerüljön a terhességi cukorbetegség.

Ha panasza van, erős görcs, vérzés, akkor természetesen azonnali ellátást igényel, amely sürgős esetnek számít

A miniszter újraindítaná a lombikkezeléseket

Ahogyan azt a LikeNews.hu is megírta, Kásler Miklós a napokban levélben kérte a meddőségi klinikákat, hogy indítsák újra a lombikkezeléseket.

A klinikák vezetői azonban úgy döntöttek, hogy kizárólag online konzultációt folytatnak a betegekkel, a beavatkozásokat viszont a koronavírus járvány alatt továbbra sem végzik el. Az erről szóló cikket ide kattintva tudod elolvasni.

Pataki  Zita nyílt levelet írt Kásler Miklósnak

Pataki Zita aki maga is kilenc sikertelen lombikkezelésen van túl, nyílt levelet írt Kásler Miklósnak. Az RTL klub időjósa a Nőiváltón publikált levelében azt kéri Káslertől, hogy felelősségteljesebben hozza meg azokat a döntéseket, amelyek alapjaiban befolyásolják a lombikklinikák működését.

Pataki Zita szerint a lombikprogramban részt vevő nők folyamatos bizonytalanságban vannak: „először azt mondták, januártól ingyenesek lesznek a gyógyszerek – nem lettek azok. Aztán arról volt szó, hogy megnyílik az új nemzeti lombikközpont. De hogy ezt a szerepet melyik klinika tölti majd be, sokáig homály fedte. Majd legújabban – felelős döntést hozva – leállították az IVF-eljárásokat, melyeket most újraindíttatná.”

„Leállt, mert nem tartozik a sürgősségi eljárások közé, újraindul, mert társadalmi érdek. Leállt, nők, férfiak elfogadták ezt, mert tudatosították, hogy veszélyeztetett az egészségük. Újraindul, aminek persze örülnek, hiszen nem veszítenek időt! Ők elszántan küzdenek, képesek a spórolásra, a szégyenérzet feldolgozására, életmódváltásra, és most arra is képesek, hogy elhiggyék, minden rendben lesz az IVF-központokban, hiszen van elég maszk, kesztyű! Szóval vigyáznak rájuk, nem fognak találkozni sem útközben, sem a váróteremben másokkal, akik megfertőzhetnék őket. Így lesz? – teszi fel a kérdést Pataki Zita Kásler Miklósnak.

Kiemetl kép: illusztráció