Az úgynevezett unokázós csalók is alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz – mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója csütörtökön. Közben már 73-ra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon.  

A rendőrség korábbi sztár-szóvivője arról beszélt, hogy mostanában azzal a történettel hívják fel ezek a csalók az idős embereket, hogy az unokájuk megfertőződött a vírussal, ezért pénzre van szükségük. Ezt keverik egy másik – mostanában népszerű – csalási módszerrel, amikor vírusteszteket kínálnak a hiszékeny embereknek.

Az „aktualizált legendán”, vagyis a csalók háttértörténetén kívül minden úgy zajlik, mint eddig, vagyis valakit elküldenek a kicsalt pénzért, így károsítják meg az időseket – tette hozzá Garamvölgyi László.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden esetben jelenteni kell a csalók kísérletét is, hiszen a rendőrök fontos információkhoz juthatnak a laikusok számára lényegtelen részletekből. Ilyen például, hogy a telefonba milyen háttérzajok szűrődtek be.

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál egyik olvasója az alábbi üzenetet küldte nekünk: „Itt az új időseket felültető példa, barátnőm anyukáját felhívták egy ismeretlen számról, hogy kb. 15 perc múlva járnak arra, és vírustesztet lehet csináltatni velük. Kérek mindenkit, adják tovább az egyedül élő időseknek, hogy se őket, se mást ne engedjenek be, értesítsék a gyerekeiket, vagy eleve a telefonba ne mondják be, hogy egyedül vannak.” – küldte tovább nekünk a neten keringő tanácsot az olvasónk. Garamvölgyi László ma megerősítette ennek az üzenetnek a valóságtartalmát.

Újra nőtt a fertőzöttek száma

Közben újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel hetvenháromra nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma – közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu honlapon.

A közlemény szerint a járvány második szakaszához, a csoportos megbetegedések szakaszához ért, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés.

A közlemény Müller Cecília országos tisztifőorvost idézi, aki szerint már Magyarországon is bárhol jelen lehet a vírus, ezért nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, maradjon otthon, tartsa be az szabályokat és az ajánlásokat.

A Magyarországon diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek közül 9 iráni, egy brit, egy kazah és 62 magyar állampolgár van. Karanténban 124 ember van, míg a mintavételek száma 2322. Közölték azt is, hogy hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Garamvölgyi László