Gyászol a katolikus egyház. Egy hét alatt ugyanis kilenc püspök esett áldozatátul a koronavírusnak. Az elhunyt püspökök közül a legfiatalabb 53 éves volt, míg a legidősebb 91. Közülük öten pedig Európában szolgáltak.

Négyen ugyanazon a napon vesztették életüket

 A Catholic News Agency jelentése szerint négy püspök ugyanazon a napon, január 13-án hunyt el. Philip Tartaglia, Glasgow érseke 70 éves volt, a zambiai Moses Hamungole 53 évesen halt meg; Mario Cecchini, az olaszországi Fano püspöke 87 éves volt, míg Eusébio Oscar Scheid bíboros, Rio de Janeiro nyugalmazott érseke 88 éves korában hunyt el.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Az egyik elhunyt halálának az oka nem egyértelmű

Philip Tartaglia érseknél karácsony után kezdtek el jelentkezni a covid tünetei, ám a glaswowi érsekség közleménye szerint a halálának az oka még nem egyértelmű.

Ferenc pápa is részvétét fejezte ki

Ferenc pápa január 14-én táviratban fejezte ki részvétét Scheid bíboros halála után. „Buzgón imádkozom érte, hogy Isten örök boldogságba fogadhassa őt. Vigaszom küldöm mindazoknak, akik siratják szeretett lelkészük elvesztését” – írta akkor a pápa. 

Európán kívül

Január 11-én a kolumbiai Santa Marta egyházmegye vezetője hunyt el, , a 74 éves Luis Adriano Piedrahita Sandoval püspök. A 69 éves Cástor Oswaldo Azuaje trujillói püspöknél január 8-án mutatták ki a fertőzést, és három nappal később már ő volt a pandémia első venezuelai áldozata.

A kolozsvári püspök

Január 12-én hunyt el Florentin Crihalmeanu püspök, a kolozsvári görögkatolikus egyházparancsnokság 61 éves püspöke, számolt be róla az Index.

A lengyel püspök

Adam Dyczkowski lengyel püspök, a Zielona Góra-Gorzów egyházmegye emeritusa január 10-én hunyt el 88 éves korában, Oscar Rizzato olasz érsek pedig 91 éves korában, január 11-én hunyta le végleg a szemét.

Úgy tudni Ferenc pápa is előjegyeztette magát az oltásra

Mint ahogyan azt LikeNews is megírta Ferenc pápa is előjegyeztette már magát a koronavírus elleni oltásra.

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták. Az interjúban többek között arról beszélt, hogy erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beoltassa magát.

Az egészségeddel játszol, ha megtagadod

Az egyházfő hangsúlyozta: nem éri meg az oltás megtagadása, mivel “az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is”. A 84 éves pápa bejelentette, hogy Vatikán Államban jövő héten kezdődik az oltás.

Többször tesztelték már

A pápát a járvány olaszországi terjedése kezdete óta többször is tesztelték. Ferenc pápa március és június között nem találkozott a hívőkkel. A Vatikán jelenleg is interneten keresztül közvetíti az egyházfő beszédeit és miséit.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció