1778 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 342 237 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 94 beteg

Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 648 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 197 936 fő, az aktív fertőzöttek száma 133 653 főre csökkent. 

Ennyien vannak kórházban

4980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

39 ezer adag Pfizer-vakcina érkezik

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé. Jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Február 1-ig maradnak az intézkedések:

Az idősotthonokban is oltanak

Csütörtökön megkezdődött és ezen a hétvégén is tart a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása. A következő hetekben újabb  vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

A Moderna is engedélyt kapott

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt.  Így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is.  A Moderna-vakcinából jövő hét elején várható egy kisebb szállítmány. Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

A fertőzöttek száma 89, 6 millió, a halálos áldozatoké 1,92 millió a világon

A világban 89 611 443-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 926 343-ra a halálos áldozatok és 49 710 144-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 88 879 115 fertőzöttet tartottak nyilván, 1 913 665 volt a halálos áldozatok és 49 416 155 a gyógyultak száma. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen.

Aki nem regisztrál, nem kap Covid-védőoltást

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta korábban a témával kapcsolatban Rogán Antal csak annyit mondott, hogy aki nem regisztrál a vakcina regisztrációs oldalon, az hátrébb kerül a sorban, ám arról eddig nem szólt a fáma, hogy egyáltalán nem is kap majd oltást.

Nincs regisztráció, nincs vakcina

Most azonban nagyon úgy fest a dolog, hogy aki nem adja le az igényét az bizony az oltandók köréből zárja ki saját magát. Ezt Kelemen Erzsébet, a helyette főváros és megyei tiszti főorvos mondta el egy állampolgári megkeresésre.

“Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igény” – mondta el Kelemen Erzsébet, a választ pedig egy olvasó juttatta el a 444 szerkesztőségébe. Ugyanez az olvasó egyébként több hivatalt is felkeresett, hogy érdeklődjön a vakcinával kapcsolatosan.

A regisztráció azért is fontos, mert így tudjuk, mennyi vakcinára van szükség

A tiszti főorvos helyettes a válasz levélben azt is elmondta, hogy az állampolgárok a papíron történő vagy online regisztrációval jelzik, hogy mennyi oltóanyagot kell beszerezni, mert az oltás önkéntes. Kelemen Erzsébet tovább hozzátette azt is, hogy oltási időpontot is azok kaphatnak, akik kérték az oltást, vagyis regisztráltak.

Ferenc pápa szerint erkölcsi kötelesség a védőoltás

Erkölcsi kötelességnek nevezte a Covid-19 elleni védőoltást Ferenc pápa egy tévéinterjúban, amelynek egyes részleteit már szombaton nyilvánosságra hozták. A pápa elmondta, hogy előjegyeztette magát az oltásra. Úgy vélte, erkölcsileg mindenki számára kötelességnek számít, hogy beolttassa magát.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Az egészségeddel játszol, ha megtagadod

Az egyházfő hangsúlyozta: nem éri meg az oltás megtagadása, mivel „az egészségeddel, az életeddel játszol és a többiek életével is”. A 84 éves pápa bejelentette, hogy Vatikán Államban jövő héten kezdődik az oltás.

Többször tesztelték már

A pápát a járvány olaszországi terjedése kezdete óta többször is tesztelték. Ferenc pápa március és június között nem találkozott a hívőkkel. A Vatikán jelenleg is interneten keresztül közvetíti az egyházfő beszédeit és miséit. Ferenc pápa a Canale5 olasz kereskedelmi televíziónak adott exkluzív interjút, amelyet vasárnap este sugároznak. Ebben többek között más vatikáni témákról és az amerikai belpolitikai eseményekről is beszél.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI