Első riportalanyát gyászolja Vitray Tamás.

1958-ban készül az interjú

Vitray Tamás sohasem felejti el a napokban elhunyt Rafer Johnson atlétát, akivel élete első interjúját készítette még 1958-ban.

Ezért Vitrayt kérték fel

A Magyar Televízió Kossuth- és Pulitzer-díjas riporterlegendáját kimagasló angol nyelvtudása miatt kérték fel a feladatatra, melynek keretében az éppen Magyarországon tartózkodó amerikai atléta csapat tagjaival kellett interjút készíteni. A csapat tagja volt Johnson is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Egyéves lett Tóth Gabi kislánya – Az énekesnő kivételt tett és fotón mutatta meg a szülinapos Hannarózát

Ez egy gesztus volt

– Két évvel voltunk az 1956-os forradalom után. Az amerikaiak részéről egyfajta gesztus volt, hogy ideengedték a sportolóikat. Ezzel jelezték, elfogadják Magyarország helyzetét, nagyon nagy esemény volt. Én akkor még azt sem tudtam, mi az a televízió. A Magyar Rádió angol szekciójában dolgoztam, rendszeresen készítettem idegen nyelvű anyagokat, ezért kerülhetett szóba a nevem az interjúnál – mondta a Blikknek Vitray Tamás.

FRISS!

Kis Grófo: nem tudtam elbúcsúzni az édesapámtól

Olimpiát nyert

Johnson két évvel az interjút után, a római ötkarikás játékon aranyérmet szerzett tízpróbában. Külön érdekesség, hogy a győzelmét idehaza Vitray Tamás közvetítette.

NE HAGYD KI!

Ilyen csodálatos hangja volt Kis Grófo édesapjának – videó

Vitray Tamás újra fel akarta keresni az atlétát

– Volt egy tervem, szerettem volna elmondani neki, milyen jelentős szereplője volt az életemnek. Sajnos, nem sikerült elkészíteni a beszélgetést, mert már négy-öt évvel ezelőtt is betegeskedett, csak a feleségével tudtam beszélni – mondta a lapnak Vitray Tamás.

Kiemelt kép: Vitray Tamás