Site icon LikeNews

Hatalmas baj koronavírus fronton ebben az országban: rekordmagas a súlyos esetek száma

Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban – közölte a cseh egészségügyi minisztérium.

Több mint 6500-an vannak kórházban

A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették asz orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengeteg a halálos áldozat

A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer. A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-al több, mint egy hete volt. A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.

A brit változat is terjed

A szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy országszerte már jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent.

Nyomást próbálnak gyakorolni a kormányra

A cseh vállalkozói körök igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy enyhítse az óvintézkedéseket, nyissa meg az üzleteket, illetve a szolgáltatásokat, a kormány a helyzet mérlegelése után hétfő este úgy döntött, hogy az óvintézkedéseken egyelőre nem változtat. Nyílt vita folyik továbbra is arról, hogy visszaengedjék-e az iskolapadokba az általános iskolák alsóbb osztályainak tanulóit. Végleges döntés egyelőre nincs, a vélemények nagyon megoszlanak.

Itthon is egyre aggasztóbb a helyzet

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta itthon is egyre aggasztóbb a helyzet, meredeken ível felfelé a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Mint megírtuk az elmúlt 24 órában 1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Mindeközben elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. 

Már bőven 14 ezer felett a halálos áldozatok száma itthon

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a járvány halálos áldozatainak a száma meghaladta itthon a 14 ezret, ami a DK szerint elkerülhető lett volna. Közleményükben így fogalmaztak akkor: “Bekövetkezett az, ami elkerülhető lett volna: ma reggelre elhunyt a 14 ezredik koronavírussal fertőzött honfitársunk. A pánikkormány tehetetlensége és elhibázott járványkezelése miatt mára virradóra újabb tragikus rekord dőlt meg. Már 14 ezer magyar polgár életét követelte a vírus, 14 ezer apát, anyát, nagymamát, nagypapát, testvért, szülőt és házastársat vesztettünk el.” 

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Mint megírtuk a veszélyhelyzet meghosszabbításra került itthon, ami azt jelenti hogy további 90 napig megmaradnak a kormány rendkívüli jogköreit a koronavírus miatti veszélyhelyzetre való tekintettel, azonban a parlament korábban is visszavonhatja ezt a felhatalmazást.

Kiterjesztik a bamlanivimab nevű gyógyszer alkalmazását

Mindeközben itthon kiterjesztik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer alkalmazását a négy orvosegyetemre és a megyei kórházakra, miután befejeződött a szer kipróbálási szakasza a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Amit a gyógyszerről tudni kell

Erről Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy az intézmények honlapján megtalálhatók lesznek a gyógyszerrel kapcsolatos információk, például az alkalmazási előírás, valamint a kezeléshez hozzájáruló nyilatkozat is. Ezekből tájékozódhatnak a betegek és a háziorvosok is – tette hozzá.

Kétezer adag gyógyszer érkezik

Tudatta, hogy kedden több mint kétezer adag gyógyszer érkezik Magyarországra, és folyamatos lesz a beszerzés, mivel a járvány harmadik hulláma miatt egyre több betegnek lesz szüksége a kezelésre.

Erre jó

Emlékeztetett: a bamlanivimab egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön. A gyógyszert egyórás infúzió formájában adják be azoknak a betegeknek, akiknél enyhe vagy középsúlyos tünetek jelentkeznek – fűzte hozzá.

Ennyi embert kezeltek eddig vele

Vályi-Nagy István az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a szerrel eddig kezelt 15 beteg közül egy került kórházba, de az ő állapota sem romlott, csak stagnált. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Kovács Tamás

Exit mobile version