Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta, hogy 80 éves korában elhunyt Pécsi Ildikó, színművésznő.

Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Életének 80. évében elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Több társulatnak is a tagja volt

Magyarország közkedvelt színésze pályája során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Mikroszkóp Színpad, a kecskeméti Katona József Színház, a Radnóti Színház, a Népszínház, és a József Attila Színház társulatának.

Kapcsolódó:

“Őrizem a szemedet” – Vujity Tvrtko megható sorokkal búcsúzik Pécsi Ildikótól

Sokoldalú színésznő volt

A sokoldalú színésznő nemcsak a világirodalom jelentős drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást, hanem vígjátékokban és zenés darabokban is remekelt.

Ő játszotta Noémit az Aranyemberben

Az első magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Jókai-adaptációban, Az aranyemberben, Tímár Mihály szerelmét, Noémit játszhatta 22 évesen.

Országos ismertség

Országos ismertségét, népszerűségét a száznál is több filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott alakításaival érdemelte ki: A Tenkes kapitánya, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen.

Jászai Mari és Kossuth-díj

Művészi munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1980-ban Érdemes Művész címmel, 1987-ben Kiváló Művész címmel ismerték el. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2007-ben pedig a Kossuth-díjat vette át. 2009-ben lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Polgár és lakóhelye, Gödöllő díszpolgára. 2011-ben Hazám-díjban részesült, 2020 februárjában a Magyar Filmakadémia életműdíját vehette át.

Ő is tudott rajongani

1967-ben Szófiában autogramot kért a viág első női űrhajósától, a szovjet Valentyina Tyereskovától.

Fotókkal emlékezünk a színésznőre

Az EMMI saját halottjának tekinti

Pécsi Ildikót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Fotók és kiemelt kép: Fortepan