2610 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 314 164 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 833 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 123 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 342 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 20%-a budapesti. 

Sokan vannak kórházban

6006 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 489-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezt mondta Merkely Béla

Soha nem állt még ilyen kihívások előtt az egészségügy, mint a koronavírus-járvány idején, és a dolgozók megmutatták igazi erejüket, összetartásukat – méltatta az egészségügyi dolgozók helytállását a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

Reményei szerint karácsony után megkezdődik az oltás

Reményei szerint karácsony után az egészségügyben megkezdődik az oltás, első körben a közvetlenül a frontvonalban dolgozókat védik, majd az idősebb, a fertőzésnek jobban kitett krónikus betegeket kell beoltani.

Az oltás sokkal biztonságosabb

Merkely Béla azt mondta: az oltás sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más gyógyszer. Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja azt, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben. A kisebb mellékhatások semmiképp sem összehasonlíthatók azzal, amit a koronavírus tud okozni – mutatott rá.

Nemzeti oltási kampány

Egy nemzeti oltási kampány megállíthatja a járványt, fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy a vakcina a megoldása a járványnak – közölte a Semmelweis Egyetem rektora.

Várandós nőknek nem ajánlják

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján szerdán Müller Cecília a terhes, valamint azokhoz a nőkhöz szólt, akik gyermeket terveznek. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy nem ajánlják a koronavírus elleni vakcina beadását várandós nőknek, valamint ha valaki beoltatja magát akkor néhány hónapig ne próbálkozzon teherbe esni, 2-3 hónapig ne foganjon meg gyermek.

Már kész van a vakcinaútlevél

Magyarország élen jár a vakcinaútlevél fejlesztésében. A Magyar Nemzetnek Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság egyik főigazgató-helyettese azt mondta: az alkalmazásrendszer már elkészült, és amint átesett a megfelelő vizsgálatokon, minden magyar állampolgárnak elérhetővé válik.

Ezzel lehet igazolni a Covid-védettséget

A Magyar Nemzet cikke szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) együttműködve mobilalkalmazás-rendszert alakított ki, amellyel a magyar állampolgárok – okostelefonjuk segítségével – az EESZT-ben tárolt információk alapján igazolni tudják Covid-védettségüket.

Kiemelt kép: MTI