Sok a félreértés az oltás kapcsán ritkán fellépő allergiás reakcióval kapcsolatban. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen kérdésekkel fordulnak hozzá leggyakrabban a betegek.

Allergiás vagyok, kérhetem az oltást?

Félreértést szült a korábban megjelent hír, miszerint a koronavírus elleni oltás allergiások számára nem ajánlott. Sok beteg kizárva érezte magát az oltási körből, hiszen egyre több embernek van valamilyen allergiája. A valóságban azonban az oltás csak annak nem ajánlott, aki az összetevők valamelyikére igazoltan, diagnosztizált allergiás, vagy az összetevők valamelyike okozott már nála anafilaxiát. A vakcina tehát beadható minden egyéb allergia – például pollen, étel, poratka, háziállat – esetében. 

ITT VANNAK A NAPI JÁRVÁNYÜGYI ADATOK

Korábban anafilaxiám volt, biztonságos számomra a vakcina?

Anafilaxiát több allergia is okozhat, elsősorban étel-, rovarméreg- és gyógyszerallergia esetén szokott előfordulni. Azonban az, hogy korábban valamilyen okból anafilaxiás sokkot éltünk át, önmagában nem kizáró ok az oltás szempontjából. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy ha valakinél jelentkezett is korábban anafilaxiás sokk, akkor a lezajlását követően kivizsgáláson kellett átesnie, ahol pontosan megállapították, hogy mi okozta. Kizáró ok, ha az anafilaxiát az oltás valamelyik összetevője okozta. Amennyiben más okozta az anafilaxiát, akkor a vakcina biztonságosnak tekinthető. Ezeket az egyéneket azonban különös körültekintéssel, az esetleges anafilaxia ismételt előfordulására felkészülve oltják be. 

Mi történik, ha anafilaxia lép fel oltás után?

Az oltást követően 30 percig az orvosi rendelőben, szakember felügyelete mellett kell maradni. Ha jelentkezne, az anafilaxia tünetei ennyi idő alatt már kialakulnak. Fulladás érzés, nehézlégzés, verejtékezés, sápadtság, az arcon ödéma megjelenése az anafilaxia kezdeti tünetei. Ellátására az oltópontnak fel kell készülnie. Az anafilaxia kezelésében a hatékony gyógyszeres beavatkozást az epinefrin injekció (adrenalin) azonnali beadása jelenti. Ez megfékezi a tünetek súlyosbodását. Megfelelő ellátás esetén az anafilaxiás reakció maradványtünetek nélkül gyógyul. Később javasolt szakemberrel konzultálni és kivizsgáltatni, hogy pontosan mi okozta a panaszait, és azt az adott összetevőt a jövőben elkerülni. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mennyire gyakori az anafilaxia, oltás után?

Az anafilaxia előfordulása az oltás kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közlése szerint mind a Moderna, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) közlése szerint mind a Pfizer-BioNtech vakcina esetében nagyon ritka. Utóbbi esetében közel kétmillió oltás során százezerből egy esetben jelentkezett anafilaxia, 71%-ban 15 percen belül léptek fel a tünetek, amit a helyszínen elláttak. 

Mikor segít az antihisztamin oltás előtt?

Az antihisztamin az allergiás tünetekre hat, azáltal, hogy a hisztamin felszabadulását blokkolja a szervezetben. Anafilaxia ellen tehát hatástalan, ezt antihisztamin bevételével nem lehet sem megelőzni, sem kezelni. Bizonyos esetekben mégis hasznos lehet – ártani semmiképpen nem árt – például hisztamin intolerancia esetén segíthet a nem szisztémás, csak a helyi reakciók – mint a bőrpír, viszketés – létrejöttét gátolni. 

Vagyis:

Összefoglalva dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy anafilaxiára azok veszélyeztetettek, akik a vakcina valamelyik alkotórészére korábban már mutattak orvos által igazolt súlyos allergiás reakciót. Esetükben az oltás, az adott összetevőt tartalmazó vakcinával ellenjavalt. Más koronavírus elleni oltást kaphat, ha az nem tartalmazza az anafilaxiát okozó összetevőt. 

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kiemelt kép: lllusztráció