1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 345 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948 főre emelkedett.

Növekszik a gyógyultak száma

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 215 453 fő, az aktív fertőzöttek száma 119 309 főre csökkent.  4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.  

Ennyien kaptak oltást

Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók.  Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel  51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.  Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Új szakasz a védekezésben

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.  A Pfizer-vakcinából kedden a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag  érkezett,  amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

Mindeközben megérkezett a Moderna-vakcina az országba

Megérkezett az első Moderna-vakcinaszállítmány Magyarországra – hangzott el az M1 aktuális csatornán kedden. Később megszólaltatták a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatóját is, ennek a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatnak a telephelyére vitték az oltóanyagot.

Az első lépések

A tv-csatorna tudósítása szerint első lépésben vitték a szállítmányt egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hűtőkamrákban tárolják

A műsorban elhangzott: a vakcinát szállító kisteherautó hétfő délután 4 órakor indult Belgiumból, az autót rendőri felvezetés kísérte. A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre.

Valószínűleg az idősotthonok lakói kapják meg

A csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói kapják.

DURVA TÖRTÉNET:

-70 fokon tárolják a Pfizert

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a közmédiának később azt nyilatkozta: amikor kiderült, hogy a Pfizer-BioNTech-vakcinát -70 Celsius-fokon kell tárolni, mélyhűtőparkot alakítottak ki, és ennek köszönhetően több millió vakcinát tudnak tárolni.

A Modernának kevesebb is elég

A kedden megérkezett Moderna-vakcinát -15 és -25 Celsius-fok között kell tárolni, erre jelenleg kisebb mennyiségben van kapacitás, de ezt a következő hetekben bővítik, hogy az oltóanyagból nagyobb mennyiséget tárolhassanak – mondta.

A Moderna hasonlóan működik, mint a Pfizer

A Moderna vakcinája hasonlóan működik a Pfizer-oltóanyaghoz, azaz egy hírvivő RNS (ribonukleinsav) alapú vakcina. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag csak azt az üzenetet továbbítja a sejtbe, hogy a vírusra jellemző fehérje termelődjön a szervezetben, ami ellen ellenanyag képződik. Az RNS-darabkától nem kell tartani, jól „be van csomagolva”, mert anélkül gyorsan és könnyen elbomlana. A sejtbe jutva néhány nap alatt bomlik el, és nem épül be a genetikai állományba. 

A kedden érkezett vakcinákból további 51 ezer embert lehet beoltani

A kedden Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Mohai Balázs