459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is oltanak

Eddig 149 676 fő kapott oltást, közülük 12 639 fő már a második oltását is megkapta. Az eheti vakcinaszállítmányokkal az egészségügyi dolgozók és idősotthonok oltása folytatódik. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Erre kér mindenkit Szlávik János

A koronavírus elleni védőoltás mielőbbi beadatására biztatta az embereket a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

A jó vakcina

Szlávik János azt mondta, az a jó vakcina, amely Magyarországon van, és amelyet engedélyeztek az egészségügyi hatóságok. A biztonság nem kérdés – fogalmazott -, ezeknek az oltásoknak rendkívüli ritkák a komoly mellékhatásaik. A hatékonyságban már vannak különbségek, de attól, hogy egy vakcina 95 százalékos hatékonyságú, míg egy másik csupán 80, mindkettő megállítja a járványt, megakadályozza az emberek súlyos betegségét, halálát.

A mellékhatások

A mellékhatások nagyjából ugyanazok lehetnek, mint bármely más oltóanyagnál, például izomláz vagy fejfájás – közölte a főorvos. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gyermekekre és a terhes nőkre vonatkozóan még kevés adat áll rendelkezésre.

Erről beszélt Áder János

Áder János kiemelte: Magyarország egyelőre nagyobb mennyiségű vakcinára vár, így nem lehet válogatni a készítmények közül. Felvetette azt a dilemmát, hogy valaki választhat: vár, akár nyárig, egy nyugati oltásra, vagy néhány napon belül beadat magának egy kevésbé modern kínait.

A sorrend

Az egyes államok maguk döntik el, hogy milyen sorrendben kapja meg a lakosság a vakcinákat. Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása nagyjából már befejeződött. A szociális intézmények lakói és alkalmazottjai után az idős krónikus betegek következnek. A főorvos azt mondta, hogy a népesség 60-70 százalékát kell immunizálni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a nagy járványt.

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek

Zágrábban elhunyt egy 10 éves gyermek, akinél úgynevezett sokszervi gyulladás (MIS-C) alakult ki. A kisfiút csütörtökön szállították kórházba magas lázzal és erős hasi fájdalommal, három nappal később belehalt a Covid-betegség súlyos szövődményeibe. A sokszervi gyulladásról egyébkén pont tegnap tartott előadást Novák Hunor, melynek részleteiről itt olvashatsz. Illetve a LikeNews elsők között számolt be róla, hogy Magyarországon is több gyermeket kezeltek már kórházban poszt-koronavírussal. Zoran Barusic, a zágrábi járványklinika igazgatóhelyettese a közszolgálati televíziónak elmondta: a sokszervi gyulladás a koronavírus fertőzésen átesett gyerekek körében fordul elő.  Eddig húsz ilyen beteget jegyeztek fel Horvátországban, közülük négyen még kórházban vannak – tette hozzá.

Így alakult a fertőzöttek száma

Horvátországban az utóbbi 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 229 054-et. Egy nap alatt 32 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak számát 4859-re emelve. Kórházban 1485 beteget ápolnak, közülük 138-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2519. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI